Origano

Čudotvorna svojstva origano ulja

Sigurno ste bar jednom čuli za ovo ulje i pitate se da li su hvalospevi koji ga prate čista izmišljotina ili ono zaista može biti delotvorno sredstvo. U ovom tekstu možete pročitati detaljnije o svojstvima origano ulja, načinima na koje se ono koristi, kao i kako da odaberete ulje koje će vama lično biti od pomoći.

Antimikrobno svojstvo

Origano ima mnoga antimikrobna svojstva, uključujući i ona antibakterijska i antiparazitska.
Nedavna istraživanja potvrdila su da određena esencijalna ulja, a naročito origano ulje može da ima značajnu ulogu kao sigurno antimikrobno sredstvo za lečenje infekcija.

Antibakterijska svojstva origano ulja

U članku objavljenom za Science utvrđeno je da je esencijalno origano ulje efikasno u uništavanju bakterija stafilokoka (Staphilococcus). Takođe je potvrđeno da je origano ulje podjednako efikasno u svojim sposobnostima za ubijanje klica u istoj meri kao i uobičajeni antibiotici.

Pomaže u borbi protiv parazita

Jedno istraživanje objavljeno u istraživanju fitoterapije otkrilo je da su odrasli koji pate od parazita imali značajna poboljšanja u svojim digestivnim simptomima nakon upotrebe ulja origana.

Pomaže sportistima za atletsko stopalo

Origano je takođe antimikotik. Jedno istraživanje pokazalo je da je od 11 testiranih esencijalnih ulja origano ulje pokazalo kao najsnažnije sredstvo protiv atletskog stopala. U kombinaciji sa solju i toplotom, istraživači su zaključili da su esencijalna ulja (posebno origano ulje) tretman koji garantuje rezultat.

Jača imuni sistem i bori se protiv ćelija raka

Prema studiji iz 2013. godine, dokazano je da origano, kao i drugo bilje iz porodice Lamiaceae može da pomogne u stimulisanju imunog sistema. Ovo bi moglo da predstavlja objašnjenje za tradicionalnu upotrebu origana za lečenje raznoraznih bolesti. Međutim, origano može da doprinese mnogo više od puke stimulacije imuniteta. Studija objavljena u Cancer Letters otkrila je da postoji jedinjenje u origanu koje potencijalno može da postane lek za uništavanje ćelija karcinoma u raku prostate, dojke, kože, leukemije i debelog creva.

Origano ulje i esencijalno ulje origana: u čemu je razlika?

Često ljudi kada govore o origanu koriste ove izraze naizmenično. Međutim, razlike su velike. Evo i u čemu se one sastoje:
Esencijalno ulje origana (kao i sva esencijalna ulja) destiluje se iz biljne materije i veoma je koncentrisano.
Za razliku od esencijalnog, origano ulje je već pripremljeno, odnosno razređeno esencijalno ulje origana. Ovakvo ulje možete kupiti već pripremljeno, ali možete ga razrediti i sami.
Esencijalna ulja se nikada ne smeju koristiti (a naročito u ishrani) nerazređena. Kad god se pomene konzumiranje, origano ulje je ono što vam je potrebno. Esencijalna ulja origana se takođe moraju razblažiti, čak i onda kada se ona konzumiraju lokalno.

Origano ulje – upotreba

Evo na koje načine se sve može upotrebljavati origano ulje
-Razblaženo origano ulje se može konzumirati da bi se ubrzao oporavak tokom bolesti.
-Esencijalno ulje origana (razblaženo u kokosovom ulju) se može koristiti kod kožnih infekcija da bi pojačalo zarastanje.
-Može se mešati u kokosovo ulje kao deo rutine izvlačenja ulja za zdrave desni.
-Razređeno u ulju nosaču, esencijalno ulje origana može da pomogne kod alergija.
-Esencijalno ulje origana razblaženo u maslinovom ulju može da se utrljava na bolne mišiće i zglobove radi ublažavanja bolova.
-Može se razblažiti za efikasnu upotrebu kod infekcija stopala i gljivičnih infekcija kod sportista.
-Origano ulje može biti efikasno u uklanjanju bradavica kada se koristi razblažen na koži.
-Budući da origano ima tako jaka antimikrobna svojstva, može pomoći kod mnogih infekcija, kako unutrašnjih tako i spoljašnjih.

Takođe pročitajte

Da li čistiji vazduh u kafićima „čisti“ i goste iz lokala

Sve učestalije najave da bi Srbija mogla zabraniti pušenje u zatvorenom uplašila je vlasnike ugostiteljskih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.