Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu

Žena je nezaobilazna tema svih vremena, a njena uloga u društvenoj stvarnosti menja se sa istorijskim kretanjima. Umetnost i kultura povezuju i mire razlike, što je pokretačka tačka projekta „Rise of woman“, koji ima cilj da istraži i pokaže jedan ugao svojstvenost žene, predstavljanjem različitih identiteta u savremenom stvaralaštvu.

U ovom projektu akcenat je na značaju žena u sadašnjosti, u polju umetnosti i kulture, koji su sastavni deo društva. Na neizbežnu problematiku projekat odgovara isticanjem značaja njihovog prisustva, okuplja ih i umrežava. Utiče na položaj žena u savremenoj umetnosti, kulturi i društvu. Nastao je iz prakse i potrebe za udruživanjem i saradnjom, a kao takav se razvija i prelazi granice sektora, država i regiona.

Svaki projekat koji se realizuje danas mora da pronađe način komuniciranja sa publikom.“Rise of Woman“ to čini na nekoliko načina.

Pored fizičkog načina izlaganja prilagođava se savremnim tehnologijama i digitalnoj eri, izložbe prenosi u virtuelnu realnost i omogućava svima da ih pogledaju bez obzira na lokaciju i vreme. Planirano snimanje i emtovanje dokumentarnog serijala po prvi put prikazuje zajedničko delovanje među umetnicama i kustoskinjima i povezuje više njih sa različitih teritorija i na taj način ostavlja belešku o sadašnjosti, okuplja sve učesnice koje podjednako doprinose ideji i kreativnoj energiji – kaže inicijatorka projekta Biljana Jotić, istoričarka umetnosti i kustoskinja i dodaje da projekat istražuje i zapisuje jedan momenat u vremenu i ostavlja trag, baš kao što umetnost ostavlja trag ljubavi na koži.

„Rise of woman“ u potpnunosti zasnovan je na aktivnostima snažnih i uspešnih žena koje su dosadašnjim radom pokazale svoje kompentencije. Zahvaljujući njihovoj ekspertizi i primerima ideja je da se pozovu i druge žene uključe u razmenu znanja i prenošenje vrednosti.

Prva od brojnih aktivnosti u okviru projekta je Kick off konferencija 16. i 17. januara, koja će se prenositi putem live streaming-a putem Facebook stranice, Youtube kanala kojoj će se predstaviti partneri i predviđene glavne aktivnosti kojima će se projekat baviti.

Pored predstavljanja partnera i glavnih aktivnosti kojima će se projekat baviti kao i studijske posete aktuelnoj umetničkoj sceni 21. veka, u subotu (16.01.) sa početkom u 12.15 časova, gošće iz Sarajeva predstaviće čuveni feministički festival PitchWise.

Nedelja (17.01.) od 10.30 časova je rezervisana je za vođenje kroz izložbu „Žena o ženi“ zajedno sa umetnicama iz regiona, a od 12 časova emitovaće se performans umetnice Ivane Ranisavljević.

U 13 časova počeće panel razgovor na temu identiteti žene u savremnenoj vizuelnoj umetnosti, sagovorniće će biti: Dubravka Đurić, profesorka Fakulteta za medije i komunikaciju, Sara Vujković, direktorka MSU Banja Luka, Aleksandra Lazar, kustoskinja umetničke zbirke Wiener ART Wiener Staedtische fondacije u Beogradu, nezavisna kustoskinja i istraživač u Londonu, Ivana Ivković, vizuelna umetnica Iana Stantieru, izvršna direktorka Europe’s Art Gallery. Moderatorka će biti Maša Elezović, kao i inicijatorka i moderatorka programa Biljana Jotić.

Projekat je podržan od strane programa „Kreativna Evropa“ Evropske unije. U realizaciji projeka učestvuju organizacije iz Srbije (Fenomena i BeoArt Contempprary), Crne Gore (SPES NGO), Slovenije (Lokarjeva galerija), Hrvatske (Udruga Prizma) Severne Makedonije (SENSUS). Partneri Kick off konferencije su NGVU galerija i Walking Belgrade

Linkovi ka sajtu i stranicama na društvenim mrežama:

https://www.riseofwomen.net

https://www.instagram.com/riseofwomen.balkan/

https://www.facebook.com/riseofwomen.balkan/

Takođe pročitajte

Izložba Boška Petrovića od 11.jula u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu 11.jula u 20 sati biće  otvorena izložba Boško …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.