Foto: Art Aparat

Art Aparat: kroz muziku treba pokazati bogatstvo romske kulture

Kako bi muziku i zvuk stavili u funkciju psiho-socijalnog razvoja, ali i prenosili kulturno nasleđe kroz muzičke radionice i ostale edukativne zvučne instalacije, nastalo je udruženje “Art Aparat”.

Udruženje radi sa romskom decom, uključenom u život i rad na ulici, još od 2013. godine volonterski, a od 2015. u okviru različitih projekata i akcija.

Kako kaže Maja Ćurčić udurženje “Art Aparat” osnovano je 2015. godine, sa željom da se muzika i zvuk stave u funkciju razvijanja različitih veština i psiho-socijalnog osnaživanja.

Foto: Art Aparat

“Naše prve ideje bile su usmerene ka razvijanju alata za podučavanje kulturnog nasleđa kroz zvuk, muzičke radionice i edukativne zvučne instalacije. Vremenom se udruženje sve više usmeravalo ka radu sa posebno osetljivim društvenim grupama (romska deca i mladi, mladi iz izbegličke i migrantske populacije, mladi u riziku, ljudi treće dobi, deca i mladi iz ruralnih sredina…) i razvijalo alate za rad u različitim specifičnim okolnostima koje nose ovakvi projekti. Danas verujemo da su muzika i zvuk moćan alat za povezivanje različitih grupa i razvoj veština i radujemo se svakoj mogućnosti da dalje istražujemo u ovom polju”, dodaje Ćurćeva.

Udruženje je primarno okrenuto posebno osetljivim društvenim grupama, i okuplja muzičke umetnike različitih profila, poput nastavnika muzike, kompozitora, producenata, ali i video umetnika, animatora, psihologa i pedagoga.

Ciljevi udruženja su: osnaživanje i edukacija osetljivih društvenih grupa kroz muziku, upoznavanje šire zajednice sa problemima sa kojima se suočavaju osetljive društvene grupe, promocija umetnosti kao alata za podsticanje pozitivne promene u društvu i razvijanje alata za korišćenje muzike u radu sa osetljivim grupama

“Prvi hor koji smo sa njima pokrenuli – Raspevano Svratište, godinama su činila samo romska deca, ali je u protekle dve godine postao interkulturalni hor koji pored romske dece uključuje i sve one koji žele da uče o romskoj kulturi i zajednici. Ovaj način rada, kroz koji pripadnici osetljivih grupa imaju priliku da se druže i zajedno rade, smo primenjivali i sa drugim osetljivim društvenim grupama – sa mladima iz izbegličke i migrantske populacije, mladima u riziku, seniorima… Svi ovi poduhvati deo su naše platforme Svi UGLAS!, kroz koju negujemo empatiju, toleranciju i solidarnost u društvu. Naš omladinski hor, novi je deo platforme”, dodaje ona.

Foto: Art Aparat

Svi UGLAS! je nastao 2020. godine. Hor je za kratko vreme postigao značajnu vidljivost i podršku zajednice, što govori da su ovakve akcije, kako kaže Ćurćeva, koje se na neposredan način bave važnim društvenim temama, potrebne društvu.

Pored toga, Art Aparat se bavi promocijom umetnosti kao alata za društvenu promenu i povezivanjem i edukacijom aktera u ovom polju.

“Zajedno sa još dve partnerske organizacije (Beogradski centar za ljudska prava i Pholopolitics) pokrenuli smo Divan hub, prostor za razmenu znanja i povezivanje, kao i podsticanje saradnje organizacija civilnog društva sa pripadnicima obrazovnog sistema”, ističe Ćurčićeva.

Većinu projekata Art Aparat sprovodi sa decom i mladima.

“S obzirom da kao glavni alat za komunikaciju koristimo muziku, koja je umetnost veoma bliska mladima, do sada nismo imali problema da privučemo učesnike i slušaoce. Većina dece i mladih koji su se priključili našim aktivnostima u njima ostaju godinama i zajedno sa nama rastu. Mladi iz šire zajednice se veoma rado priključuju u zajedničke aktivnosti, a muzika ovde služi podsticajno za upoznavanje i saradnju svih mladih i veoma lako ruši sve barijere koje postoje pri povezivanju različitih društvenih grupa”, kaže ona.

Deca i mladi iz romske populacije se u Srbiji suočavaju sa mnogo problema. Siromaštvo, nedovoljna uključenost u školski sistem, ali i nedostatak kontakta sa drugom decom i mladima izvan romske zajednice samo su neki od problema.

“Pored toga, deca i mladi Romi nemaju dovoljno prilika da razvijaju svoje talente i umetnički se izražavaju. Ono na šta mi možemo da utičemo su to da im omogućimo da se kroz muziku izraze, istražuju i uče, a pored toga da kroz zajednički rad upoznaju nove ljude i stiču nova prijateljstva”, dodaje ona.

Ovo je za njih veoma važno jer u moru problema kroz koje deca i mladi iz možda najmarginalizovanije grupe prolaze, oni žele da kroz zabavu i druženje ponude nove opcije za njih i da društvu pokažu bogatstvo romske kulture kao i to da smo zajedno mnogo lepši, jači i zabavniji.

Ovu i ostale aktivističke priče možete pronaći na sajtu promeni.rs.

Media&Reform Centar

Takođe pročitajte

Dan španske arhitekture u Nišu

Eu info point u Nišu, poziva vas na Dane španske arhitekture u Nišu koje 17. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.