Zbog epidemiološke situacije skromno izdanje 35.Vinskog bala u Vlasotincu

Iako jubilarni, ovogodišnji 35.Vinski bal obeležava se skromnije nego prethodnih godina. Razlozi su epidemiološke prirode, a u Turističkoj organizaciji kažu da se ranije odustalo od velikih koncerata jer je novi talas zaraze koronom bio u toku.
Sinoć je promovisana monografija“ Prvih 60 godina Vinskog bala“, u izdanju Turističke organizacije i Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“.
“Vinski bal je najznačajnija turistička manifestacija Vlasotinca i to stalno pominjemo. Vlasotinčani koji žive i rade vam Vlasotinca uglavnom se trude da budu u rodnom kraju u vreme kada se ona održava, čak i kada je organizovna ovako skromno. Tekst sam imao i ranije, ali zajednički rad biblioteke i Turističke organizacije rezultirao je knjigom sada – rekao je autor Srba Takić.
Najbolju pesmu na temu vina i grožđa napisao je Milko Stojković iz Preslapa kod Crne Trave, koji je rekao da je Vinsku pesmu napisao u jednom dahu. Ove godine u konkurenciji je bilo 50 pesama, a organizatori i članovi žirija najavljuju objavnjivanje pesmarice za jedan od narednih balova.
Autor najbolje karikature na temu vina i grožđa je Goran Ćeličanin iz Varvarina, koji je više puta osvajao nagradu na konkursu Vinskog bala. Članovi žirija zaključili su da su sve karikature bile sjajne i predložili da se od naredne godine uvedu i druga i treća nagrada.
Najbolji u plivanju za vinsko burence juče je bio osamnaestogodišnji Janko Veličković, učenik gimnazije „Stevan Jakovljević“.
Treća sreća. Treći put se takmičim, a prvi put pobeđujem. Plivaću i naredni put – rekao je Janko i dodao da je Vlasina veoma hladna.
Plivači, njih devetoro, od kojih jedna devojčica, kao i ostali posetioci, mogli su da se okrepe ribljom čorbom i vinogradarskom janijom, koju su u Maričkinu spremali članovi Planinarskog društva Morič.
“To je jelo koje se spremalo kad se krene u berbu grožđa. Dok berači završe posao, domaćice skuvaju janiju. Obično idu dve vrste mesa, svinjsko i jagnjeće, a mi smo umesto jagnjetine stavili junetinu. Zatim ide razno povrće – luk, šargarepa, paprika, celer, paškanat, peršun, a na polovinu kuvanja dodaje se krompir – objašnjavala je Dragana Zlatković.
Direktor Turističke organizacije Nataša Đokić Živković najavila je promene u organizaciji od naredne godine.
“Sledeće godine Vinski bal održaćemo početkom avgusta, a trajaće i više dana. Biće to, najverovatnije, kruna manifestacije Leto u Vlasotincu. Takođe, imaćemo u vidu sugestije da bude veći broj nagrada na konkursima za najbolju pesmu i karikaturu na temu vina i grožđa jer, inače, dodeljujemo samo prvu nagradu – rekla je Đokić Živković.
Večeras od 19 sati u dvorištu Kulturnog centra biće izložba domaćih vina, koncert starogradske muzike ansambla Groš iz Niša i na kraju će biti proglašena najbolja vina Vinskog bala 2021.
Vinski bal organizovan je na inicijativu organizatora leskovačkog Sajma tekstila i tekstilnih mašina 1960.godine i, kako kaže Srba Takić „nije bio izvorno naš, ali smo ga prihvatili i još uvek mu se radujemo i u ovim kriznim vremenima“. U njegovoj organizaciji bilo i prekida u vreme ratova 90-tih i u vreme korone prošle godine.

Takođe pročitajte

More bez granica: Krstarenja koja oduzimaju dah

Mora, okeani i nepregledni plavi horizonti koji krase našu planetu su kao stvoreni za jedinstvena …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.