„In vitro“ aktivacija jajnika pobeđuje biološki sat

Reč je o novoj metodi Ovarijalne in Vitro Aktivacije (OVA) kojom je u Specijalističkoj ginekološkoj bolnici „Jevremova“, članici MediGroup sistema, dobijen prvi embrion.

prof-dr-aleksandar-ljubicOva metoda podrazumeva transplantaciju genetski aktiviranog sopstvenog tkiva u jajnike čime se ruše dosadašnja mišljenja nauke da jajnici imaju unapred određen broj jajnih ćelija i da tokom života nije moguće proizvesti nove jajne ćelije. Lekarski tim prof. dr Aleksandra Ljubića ostvario je nov podvig u borbi za potomstvo, a MediGroup je prva ustanova koja je otišla korak dalje od svetski priznatih autoriteta u oblasti tkivnog bioinžinjeringa reproduktivnih organa.

Tim naučnika na Univerzitetu u Edinburgu je tokom studije hemoterapijskog leka za koji se smatra da nema uticaja na reproduktivni sistem, otkrio da ženski jajnici mogu prevazići broj jajnih ćelija za koji se smatralo da je fiksan tokom života

Ovarijalna In Vitro Aktivacija predstavlja proceduru kojom se sopstveno, genetski aktivirano ovarijalno tkivo, transplantira u jajnike koji počinju da proizvode nove jajne ćelije. Ova metoda doprinosi regeneraciji i podmlađivanju, prevenciji bolesti i starenja jajnika, odlaže menopauzu i stimuliše začeće.

“Ovo je prava primena tkivnog bioinženjeringa sa menjanjem i pojačavanjem genetskog potencijala jajnika. Osnovni cilj ove metode je da, pored lečenja steriliteta, utiče na zdravlje žena. Veoma važan efekat primene novih metoda podmlađivanja (OVA, SEGO) je popravljanje kvaliteta života, sprečavanje bolesti i produžetak regenerativnog perioda žena u cilju ostvarivanja najbolje uloge – majke“, rekao je prof. dr sci med Aleksandar Ljubić koji je ove godine izabran za profesora po pozivu na jednom od najboljih Univerziteta na svetu, Cornell Univerziteta u New York, USA.

Prvi korak OVA procedure podrazumeva laparoskopsko skidanje dela kore jajnika. Ovo je procedura koja se vrši u opštoj anesteziji, u dnevnoj bolnici. Tokom drugog dela OVA procedure se, u laboratorijskim uslovima dobijeno tkivo biotehnološki aktivira, blokiranjem grupe gena koji negativno utiču na razvoj ćelija jajnika, i stimulacijom gena koji podstiču njihov razvoj i aktivnost. Poslednja faza OVA procedure podrazumeva vraćanje sopstvenog tkiva u jajnike. Ova faza se vrši bez operacije, pod kontrolom trodimenzionalnog kolor dopler ultrazvuka, posle čega sledi otpust pacijentkinje. Aktivirano tkivo deluje na jajnik, koji ponovo počinje svoju funkciju stvaranja hormona i jajnih ćelija.

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.