Više od hiljadu građana besplatno pregledalo kožu na Adi Ciganliji

Na besplatnim dermoskopskim pregledima organizovanim juče (29.jula) na Adi Ciganliji, 20 dermatovenerologa iz Vojnomedicinske akademije (VMA), Kliničkog centra Srbije i Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti pregledalo je 1011 građana.

Besplatni dermoskopski pregledi kože organizovani su u okviru društveno odgovorne kampanje za rano otkrivanje raka kože ”Pregled za sve“, koju od 2015.godine organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Udruženja dermatovenerologa Srbije.

”Veoma smo zadovoljni što je veliki broj građana prepoznao ovu priliku da učini dobru stvar za svoje zdravlje, a veliku zahvalnost dugujemo timu lekara koji su se odazvali našem pozivu i predano radili ceo dan,“ rekla je nakon događaja direktorka Eucerina za Adriatik regiju, Dragana Palfi i dodala:”Takođe, zahvalni smo na podršci Fondu B 92 i Ministarstvu zdravlja, koje je projekat “Pregled za sve” proglasilo projektom od nacionalnog značaja, jer je podizanje svesti građana o važnosti samopregleda i pregleda kože u pojedinim slučajevima od životne važnosti.”

Dermoskopski pregledi jedan su od najefikasnijih načina ranog otkrivanja tumora kože, posebno melanoma koji je najopasniji rak kože, a uklanja se jednostavnom hiruškom intervencijom ukoliko se otkrije na vreme.

Tokom besplatnih dermoskopskih pregleda na Adi Ciganliji kod 106 osoba otkrivene su sumnjive promene zbog kojih su upućene na dalje konsultacije i praćenje, dok je za 36 zakazana hiruška intervencija u avgustu.

“Nadamo se da će u slučaju građana koje smo danas uputili na hiruršku intervenciju, sama intervencija biti dovoljna da naši pacijenti budu izlečeni. Promene na koži su lako uočljive, pa je zato veoma važno da svako redovno pregleda sebe i članove porodice i da se, u slučaju da uoči neka promene, ili da se primeti novonastala promena, javi dermatologu. Cilj akcija poput ove je da upozorimo građane da se na vreme jave dermatologu, da ne odlažu pregled, već da se obrate dermatologu čim primetite da se promena na koži uvećala, promenila oblik ili boju. To je najbolji način da na vreme otkrijemo rak kože, a samim tim i da ga uspešno lečimo bez posledica po zdravlje,“ objasnio je prof. dr Željko Mijuškovi, specijalista dermatovenerologije VMA.

“Pacijenti koje smo danas pregledali svesni su važnosti prevencije raka kože i primarne prevencije, to jest zaštite od UV zračenja koje može imati niz negativnih posledica po kožu i opšte zdravlje, među kojima je najopasnija rak kože. Verujem da su tome doprinele akcije poput ”Pregleda za sve“ koje imaju za cilj upravo podizanje svesti stanovništva o važnosti odgovornog ponašanja na suncu i redovnih samopregleda i pregleda kože kod dermatologa,“ dodala je prof. dr Lidija Kandolf, specijalista dermatovenerologije VMA.

Na javnim dermoskopskim pregledima koji su u okviru kampanje ”Pregled za sve“ organizovani tokom 2016. i 2017.godine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, pregledano je više od tri hiljade građana. Na dodatne konsultacije i preglede u svrhu sprečavanja razvoja sumnjivih promena na koži tada je upućeno oko 10 do 15% pregledanih građana, a kod 62 pacijenta potvrđen je melanom.

Tokom proteklih nekoliko godina kampanje “Pregled za sve” sproveden je niz aktivnosti informisanja građana svih generacija o važnosti prevencije i redovnih samopregleda kože, kao i dermatoloških pregleda u cilju sprečavanja centre raka kože. Istovremeno, skoro 90% državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, uključujući najveće zdravstvene i zdravstvene ustanove u manjim sredinama koje imaju dermatološke ordinacije, dobilo je ručne i digitalnih dermoskope, koji omogućavaju precizniji uvid u promene na koži. Tako je ostvarena nacionalna pokrivenost i dostupnost dermoskopskih pregleda građanima Srbije. Uporedo sa donacijama dermoskopa, za dermatologe širom Srbije organizovane su besplatne edukacije iz oblasti dermoskopije, kojima je prisustvovalo više od 90% dermatovenerologa iz državnih ustanova i privatne prakse širom Srbije.

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.