Ilketov film o Srbijanki iz Crne Trave oduševio žiri ovogodišnjeg Vrmdža festa

Dokumentarni film „Srbijanka“ reditelja Nebojše Ilića iz Vlasotinca proglašen je za najbolji film u oblasti etno kulture života na selu na ovogodišnjem sedmom Internacionalnom festivalu „Vrmdža fest“.

Ilketov film oslikava život Srbijanke Mitrović iz mahale Todorovci, u opštini Crna Trava gde je ona poslednji stanovnik u svojoj mahali.
„U drevnim vremenima države su naseljavale ljude u granična područja da bi bili život koji brani zemlju svojim postojanjem. Čuvajući svoje ognjište, čuvali su i državu. Ona koja ima simbolično ime, živi u jednom sasvim drugačijem svetu nego onom kakav poznaju mlađe generacije. Ona je čuvar zemlje, kamen međaš… ne samo između dve države, već i između dva sveta, savremenog i onog koji polako gasne na obroncima crnotrvskih brda, opisuje ukratko svoj novi film poznati autor velikog broja nagrađivanih filmova.
Vrmdža fest održava se u organizaciji Lokalne akcione grupe „Rtanj“ a uz podršku Opštine Sokobanja, Mesne zajednice Vrmdža i „Forum Artistikum“ iz Niša.  Održava se u prirodnom ambijentu podno Latin Grada u selu Vrmdža, opština Sokobanja a prikazuje ekološke, turističke kao i filmove koji se bave etno kulturom života na selu iz celog sela.

Takođe pročitajte

Za 30. rođendan „Nišville“ angažuje 300 volontera!

Nišville Jazz Festival će u ovoj godini proslaviti dva jubileja, 30. godina postojanja i 15. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.