ponedeljak , 15 avgusta 2022

Ugradnja kohlearnih implanata za svu decu sa oštećenim sluhom

Zahvaljujući  Upravi niškog Kliničkog centra, rukovodstva Klinike za bolesti uva, grla i nosa i pomoći Ministarstva zdravlja i RFZO, svi mališani sa juga i jugoistoka Srbije, koji su rođeni sa oštećenim slušnim aparatom ili bez sluha, narednih nedelja, dobiće šansu za “novi”, kvalitetniji život i za izlečenje sve češćeg hendikepa.

U Kliničkom centru Niš, nakon kraće vremenske pauze, ORL specijalisti, ponovo su pokrenuli operativni program ugradnje kohlearnih implanata, zahvaljujući kojim će dečica sa ovim zdravstvenim hendikepom, ponovo, odnosno po prvi put, moći da čuju glas svojih roditelja, najbliže porodice, prijatelja, cvrkut ptica, muzike…

Krajem prošle nedelje, u salama ORL Klinike, specijalisti otorinolaringologije, uradili su dva ovakva zahvata, a prvi pacijenti su bila dvojica dečaka iz Prokuplja i Grdelice, koji se prema rečima lekara i porodice osećaju dobro i za koje se nadaju, da će postoperativni tok biti potpuno uspešan.

Jedan od prvih pacijenata koji će uskoro moći da čuje glas svoje majke Danijele, koja se nakon operacije, sve vreme nalazi kraj njegove bolničke postelje, je šestogodišnji Đorđe Trajković iz Prokuplja, koji već četiri godine čeka na priliku, da normalno čuje.

On je od rođenja imao problem sa sluhom, samo što mi to, nažalost, nismo odmah znali, već smo tek u njegovoj drugoj godini života to primetili, nakon čega smo odmah počeli sa rehabilitacijom, vežbama i lečenjem na niškoj ORL klinici.” – navodi majka dečaka Danijela Trajković.

Prema rečima stručnjaka, kohlearni implant, predstavlja tehnologiju koja može da, gotovo potpuno povrati funkciju ljudskog čula sluha, te će se i nadalje truditi, da u saradnji sa Upravom KC Niš, resornim Ministarstvom i RFZO, u kontinuitetu prate stanje i potrebu za ovakvim intervencijama.

I u rukovodstvu niškog Kliničkog centra kažu, da su izrazito ponosni što je Ustanova još jednom pokazala i dokazala da su pacijenti na prvom mestu, a posebno oni najmlađi, koji spadaju u najranjiviju kategoriju, te da će se truditi, da na sve načine i nadalje uvode nove operativne metode i dodatno podižu kvalitet pružanja zdravstvenih usluga.

Ne mogu da Vam opišem koliko sam srećan i ponosan što će dečica, koja su rođena sa teškim oštećenjem sluha, nakon ovih intervencija, moći po prvi put da čuju svoj glas, glas svoje majke, prijatelja, a sve to zahvaljujući našem trudu i zalaganju i upornosti kolega sa Klinike za bolesti uva, grla i nosa, jer se svi trudimo da svakog dana budemo sve bolji, a ujedno, naravno, želim da zahvalim i Ministarstvu i Republičkom fondu za podršku i razumevanje, koje su nam, kao i uvek do sada, nesebično pružali, istakao je prvi čovek Kliničkog centra u Nišu.” – prof. dr Zoran Radovanović.

Prema navodima ORL stručnjaka, cena jednog kohlearnog implanta na tržisštu iznosi i do 20.000 evra, a sve troškove snosi država, odnosno RFZO.

Takođe pročitajte

Koji su simptomi hepatitisa i mere prevencije

Hepatitis, po definiciji, predstavlja zapaljenje jetre. Postoji veliki broj uzroka koji mogu dovesti do zapaljenjskog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.