utorak , 9 avgusta 2022

Svinjska mast više nije bauk?

Do skora je bila velika zabluda da je svinjska mast štetna za naš organizam. Danas ljudi imaju sasvim drugo mišljenje kada je u pitanju prava svinjska mast.

Кoja je to prava svinjska mast?

To je mast topljena od svinje koja je hranjena isključivo oragnskom hranom. Svaka druga mast je nezdrava. Organska svinjska mast može da posluži kao hrana i lek. No, vratimo se na naš stari tradicionalni srpski obrok.
To je jako zdrav i kaloričan obrok. Na jedno parče integralnog hleba koje sadrži dosta vitamina ”B” i biljnih vlakna, namazati tanki premaz organske svinjske masti. Takva svinjska mast sadrži vitamina A,D,E,К koji su rastvoreni u mast i imaju veliku ulogu u metaboličke procese u našem organizmu. Zatim preko svinjske masti, stavimo nerafinisanu morsku so, koja je izvor prirodnih minerala.I naravno preko masti i soli, po celoj površini pospemo alevu papriku, sušenu na naš tradicionalni način.Takva paprika sadrži dosta vitamina ”C”. Preporučuje se da ovakav kalorični obrok češće upotrebljavate u zimskom periodu. Izbegavajte leti.
Čista svinjska mast se koristi kao lek ili se u vrelu rastopljenu mast stavljaju lekovite biljke i tako se prave melemi.
Takođe je dokazano da svinjska mast čisti krvne sudove, dok rafinirani zejtin od suncokreta stvara masne naslage na krvnim sudovima.
Za ovakvu tvrdnju daću vam jedan primer: Na jednoj tkanini napravite mrlje od svinjske mast i od rafiniranog zejtina. Posle pranja tkanine, mrlja od svinjske masti nestaje , dok od zejtina ostaje .Tako se rafinirani zejtin ponaša i u našem organizmu. Sasvim je druga priča kada je u pitanju nerafinirani, hladno ceđeni zejtin od suncokreta. On je izuzetno zdrav i treba ga koristiti.

Radiolog Ivan Milošević

Takođe pročitajte

Posle KORONE u Nišu povećan broj dobrovoljnih davalaca krvi

Epidemija Kovid 19 bespovratno je promenila svet a neke stvari učinila je boljim, barem što …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.