Svetska atrakcija – avion na solarni pogon obišao svet

Vest da je avion na solarni pogon „Solar impuls 2“ uspešno je danas završio put oko sveta i sleteo u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima možda se nas ne bi toliko dotakla da deo tima nisu bili i „naši“ ljudi –  Stevan Marinković i Tamara Turšijan.

Ova dva mlada inženjera rade za  švajcarsku kompanije ABB koja je učestvovala u slanju solarnog aviona na put. Solar avion sleteo je  na aerodrom Al Baten kod Abu Dabija odakle je 9. marta 2015. krenuo na pustolovinu od 42.000 kilometara bez kapljice goriva, prenose svetski mediji.

Bertran Pikar i Andre Boršberg (Foto Tanjug Christophe ChammartinRezoSolar Impulse via AP)Marinković, koji je završio Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, a onda otišao na postdoktorske studije Univerziteta u Korku (Irska), postao je deo “Solar Impulse” tima još 2014. godine. Njegov zadatak bio je da kontroliše elektroniku vezanu za napajanje aviona i praćenje baterije u kokpitu.

Tamara Turšijan je završila Elektrotehnički fakultet u Beogradu, a kasnije stekla master diplomu Tehnološkog instituta u Cirihu. Ona putuje svetom i kontroliše mesta na kojima su instalirani ABB drajvovi.

“Moj posao je da putujem na različita mesta i radim preventivno održavanje i softversko ažuriranje. Moj život je u vazduhu”, kaže Turšijan.

Kada je reč o “Solar Impulsu”, bila je zadužena za podržavanje kontrolnog sistema njegovog pokretnog hangara “na naduvavanje”, kako bi avion mogao da se prizemlji u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Zbog nedostatka vremena, Tamara je često morala da improvizuje i koristi materijale koji su joj pri ruci, kako bi se suočavala sa hitnim izazovima.

“Mislim da tokom leta oko sveta dolazi do stvarnih iskustava kakva je imao Makgajver”, rekla je ona za ABB bilten. Tanjug AP PhotoAdam Schreck

Turšijan je proučavala solarnu energiju još na Univerzitetu u Beogradu i pomogla je u razvoju sistema za punjenje telefona solarnom energijom, koji je instaliran u nekoliko gradova u Srbiji.

Ekologiju na umu ima i Marinković:

“Ako postoji avion koji nosi poruku da svi treba da se posvetimo pojednostavljivanju energije čineći njenu potrošnju razumnijom, štedljivijom i efikasnijom, ja bih mu pomogao da leti, kako god mogu”, rekao je svojevremeno Marinković.

Takođe pročitajte

Za 30. rođendan „Nišville“ angažuje 300 volontera!

Nišville Jazz Festival će u ovoj godini proslaviti dva jubileja, 30. godina postojanja i 15. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.