Kako su nekada vinova loza i tekstil oživeli Vlasotince

Preduzetništvo Vlasotinca je malo istražen segment istorije ovog mesta, zbog čega je važno podsetiti na napredne ljude koji su nakon oslobođenja od Turaka i u periodu između dva rata pokrenuli privrednu aktivnost, rečeno je sinoć na okruglom stolu u okviru projekta Godina preduzetništva u Vlasotincu.

IMG_0642„Ceneći značaj preduzetništva podržali smo ovaj projekat da bismo se prisetili preduzetništva kakvo je bilo, da stvorimo viziju onoga kako treba da bude i da budemo korak ispred drugih. Cilj je da podstaknemo mlade ljude da razmišljaju drugačije nego do sada, da shvate da moraju da se bore za svoju egzistenciju i da je sve dostižno, rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

Vinogradarstvo i tekstil bili su dve grane u kojima se između dva svetska rata odvijala živa privredna aktivnost u vlasotinačkom kraju. Kustos Zavičajnog muzeja u Novica Tričković govorio je o formiranju Vinarske zadruge u Vlasotincu 1922.godine, po principu otvorenog računa.preduzetnistvo publika

„To znači da otkupna cena grožđa nije bila određena, a sve što se isplati zadrugaru za uneto grožđe isplaćuje se nakon što se prodaju svi proizvodi iz te berbe i nakon što se odbiju troškovi poslovanja, što je moglo da traje i godinu dana. Ali zadrugari su mogli da koriste sredstva zadruge za svoje potrebe –  objašnjavao je Tričković.

preduyetnistvoPosebnu pažnju prisutnih izazvalo je izlaganje profesora Saše Stankovića, autora knjige o gradonačelniku Beograda, jednom od pokretača tekstilne industrije u Leskovcu i Vlasotincu i jednom od najbogatijih ljudi svog vremena – Vlasotinčaninu Vladi Iliću.

Stanković je sedam godina radio na knjizi, za koju je od nadležnih dobio obećanje da će u godini preduzetništva ugledati svetlost dana.

Okrugli sto pratila je i izložba o privrednoj aktivnosti vlasotinačkog kraja između dva svetska rata.

Takođe pročitajte

Da li čistiji vazduh u kafićima „čisti“ i goste iz lokala

Sve učestalije najave da bi Srbija mogla zabraniti pušenje u zatvorenom uplašila je vlasnike ugostiteljskih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.