Šumska ostriga – borac protiv raka i HIV

Kod nas poznata kao bukovača, a u svetu poznatija kao šumska ostriga (Pleurotus ostreatus) je dobar anti-oksidant i lek protiv kancera a nedavno je ustanovljeno da ubikutin- protein izolovan iz plodonosnog tela pomaže i u lečenju HIV-a.Period plodonošenja počinje u maju, traje tokom leta na većim nadmorskim visinamama u nizijama pauzira do oktobra, kad zahladi, na prelazu jeseni i zime. Naziv bukovača baš i nije najprecizniji, jer je možete naći i na panjevima hrasta, topole, vrbe, oraha, čak i u zimzelenim šumama (ali veoma retko). Više joj priliči ime ostriga, zbog oblika, a i načina rasta, /u buketu/ gde su kao i školjke poređane jedna iznad druge,kao crepovi.

bukovaca-gljivaVeoma lako se prepoznaje i razlikuje od drugih gljiva, te ju je gotovo nemoguće zameniti.
Šešir ima oblik školjke, širok, gladak, veličine od 5 do 15cm. Boja je tamno siva,čelično siva, svetlo smeđa, a kako stari tako i bledi, pa može dobiti čak i žućkastu nijansu.

Drška joj je bela, ekscentrična, kratka, (nekad je srasla za panj, skoro da je nema), puna, mesnata. Veoma često listići silaze niz dršku i tu se gube. Dužine je od 1 do 4cm, a debljine od 1 do 3cm.
Meso je belo i debelo, veoma sočno i žilavo, lako se lomi-cepa po dužini listića. Izuzetno je prijatnog ukusa i neutralnog mirisa.

Sadrži osam vrsta aminokiselina, kao i vitamine B1 i B2, ali i fosfor, dok je sušeni micelijum izvor vitamina B1, B2, B5, B6, B7. Proteini koji se nalaze u bukovači približno su jednaki proteinima u mesu. Pored ovoga, u sebi ima, minerale, lipide, ugljene hidrate…
Plodonosno telo bogato je oleinskom kiselinom, kao i mravljom, jabukovom, voćnom i limunskom. Sadrži i gvožđe, do 19mg/100gr suvih.
Ispoljava jako anti-kancerogeno dejstvo, a straživanja na miševima pokazuju da micelijumski ekstrakt bukovače sprečava rast tumora.bukovaca-prirodna-gljiva

Veoma dobro u lečenju karcinoma pokazao se i vodeni ekstrakt bukovače. Dalja istraživanja, takođe na miševima, su dokazala da daje odlične rezultate u lečenju raka pluća, a ustanovljeno je (in vitro) da deluje i na ćelije raka debelog creva.
Lecitin izdvojen iz bukovače sprečava razmnožavanje ćelija raka, ali pomaže i kod lečenja leukemije.
Sve u svemu, pronađena su i dokazana snažna anti-kancerogena svojstva ove gljive.
Veoma dobro se pokazala i u smanjenju lošeg holesterola, pogotovo sušena bukovača. U Češkoj se pravi ekstrakt plodonosnog tela, koji je osnova u dijeti za sprečavanje visokog holesterola.
Dobar anti-oksidant, a nedavno je ustanovljeno da ubikutin- protein izolovan iz plodonosnog tela pomaže i u lečenju HIV-a.

Deluje umirujuće, protiv stresa, kod lumbaga i još puno toga…

Veoma lako se uzgaja, izuzetno je zahvalna i za njenu kultivaciju se ne koristi ni jedno hemijsko sredstvo. Zbog svoje lekovitosti i lakog uzgoja, bukovača zaslužuje da se češće nalazi na našem meniju, kao jelo, salata, ili kao preventiva-lek…

izvor Gljivarsko društvo Niš

Takođe pročitajte

MILA MARČETA – riđokose su samo malo hrabrije

Za knjigu minijatura “Staklena menažerija” ljudi od pera kažu da je “vrlo iskrena, ispovedna, emotivna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.