četvrtak , 9 decembra 2021

Gljiva “prava medenjača” više lek nego hrana

Prava medenjača (Armillaria mellea) ima naglašeno antikancerogeno, antibakterijsko, antiupalno, antibiotsko, antiholesterolsko, antihipertonično dejstvo. Pomaže u probavi kod gastritisa i umanjuje bolove prilikom varenja, a koristi se i kao melem kod moždanog udara.

gljiva-medenjacaVrsni poznavaoci gljiva Marjan Kuštera i mr Srđan Veselinović iz Gljivarskog društva Niš ukazuju da kao i mnoge druge gljive i prava medenjača ima više imena: obična panjevka, svetleća panjevka, fosforna gljiva, medenjača, senf gljiva kao i medena gljiva u engleskim prevodima…

“Plodi krajem leta, pa sve do kasne jeseni u buketima na trulim panjevima svih lišćarskih vrsta drveća, ali i kao opasan parazit na živim stablima, kako lišćara tako i četinara. Često napada voćnjake u kojima izaziva belu trulež u korenu. Micelija ove gljive je toliko zbijene strukture da u toku noći daje fluoroscentno osvetljenje, te zbog toga nosi naziv fosforna gljiva ili svetleća panjevka. Dokazano najveći živi organizam na svetu, jer se njen micelijum može prostirati na površini većoj od 1km2. Voćnjak koji napadne je, nažalost, otpisan, upoznaju nas naši sagovornici.

Oni dalje opisuju ovu gljivu da joj je šešir je tankog mesa i prečnika 4-10cm (retko do 15cm).

“Kako šešir raste, opna kojom su listići vezani za dršku puca po ivici šešira i ostane kao beličasti prsten na dršci. Kožica šešira je boje meda, crvenkasto siva ili boje rena, na sredini tamnija a prema nareckanoj ivici svetlija. Površina je suva, sa sitnim smeđim ljuspama, koje su na sredini gušće, a sa starošću otpadaju.Drška je visine 5-12cm (retki su primerci do 20cm), a debljine 1-2,5cm, u zoni prstena svetlija, naniže ciglasto-smeđe boje. Kao mlada homogena, a kod starijih šuplja, cilindrična, prava ili zakrivljena, u osnovi blago zadebljana. Žilava i vlaknasta odbacuje se za ishranu, kažu oni.brezovica-marjan

Dodaju da je veoma aromatična i ukusna gljiva, ali je ne podnose svi isto te je potrebno malo prokuvati pre upotrebe.

Neiskusni gljivari je mogu zameniti jestivom grmačom (Armillaria tabescens), ali i otrovnom sumporačom (Hypholoma fasciculare).

Gljiva sadrži polisaharide, vitamin A, gvožđe, med, kalijum i mnoga druga jedinjenja. Smanjuje simptome stvarne i bubrežne hipertenzije. Upotrebljava se za poboljšanje vida i kod upale očiju i noćnog slepila, sprečava respiratorne probleme u probavnom sistemu, povećava dotok krvi u mozak i srce, bez da uveličava krvni pritisak, smanjuje otkucaje srca, umanjuje periferni i koronarno vaskularni otpor, deluje umirujuće, antikonvulzant i štiti od jonizirajućeg dejstva radijacije.

“Prava medenjača ima naglašeno antikancerogeno, antibakterijsko, antiupalno, antibiotsko, antiholesterolsko, antihipertonično dejstvo. Pomaže u probavi kod gastritisa i umanjuje bolove prilikom varenja, a koristi se i kao melem kod moždanog udara.Može se osušiti, samleti i pomešati sa medom i kao takav melem može se konzumirati svakodnevno (preporučeno do tri kašike dnevno).Po svemu onome što nam pruža, daje, svrstava se u sam vrh među jestivim i lekovitim gljivama. A zbog tolikog pozitivnog efekta na ljudski organizam, pre je možemo nazvati lekom nego hranom, zaključuju naši sagovornici.

Takođe pročitajte

Masovni eko protesti širom Srbije protiv rudnika litijuma

Na desetine hiljade ljudi u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji blokiralo je danas glavne …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.