subota , 4 februara 2023

Šta svaki roditelj treba da zna o oralnoj higijeni dece?

Mnogi roditelji su u zabludi da mlečni zubi i oralna higijena u ranom uzrastu nisu toliko važni, jer deca svakako menjaju mlečne i dobijaju stalne zube.

Međutim, istina je da su zubi mlečne denticije neophodni da bi dete normalno jelo i razvilo govor. Uz to, oni formiraju strukturu lica i zadržavaju prostor za rast stalnih zuba.

Ako dobro vodite računa o mlečnim zubima svog deteta, možete sprečiti njihovo propadanje i infekcije desni, a time i bol i nelagodu kao neke od simptoma. Zadatak roditelja je da osigura da dete vodi pravilnu oralnu higijenu i da ima odgovarajuću zubarsku negu.

Koje korake možete da preduzmete da sačuvate zdrave zube svog mališana?

Nikao je zubić – vreme je za prvi stomatološki pregled

Možda deluje kao prerano, ali pravi trenutak za prvi stomatološki pregled deteta je onda kada mu nikne prvi zub. Opšta preporuka stručnjaka stomatologije jeste da se pregled usta i zuba deteta obavi u roku od šest meseci od nicanja prvog zubića, a najkasnije do prvog rođendana.

Preventivni odlasci kod zubara ključni su za oralno zdravlje odraslih, a isto se odnosi i na decu. Ako roditelj rano navikne dete na posete zubaru i uspostavi rutinu od dva pregleda godišnje – to može značiti i manje problema kasnije, kada treba da se neki zub popravi.

Zajednički zadatak roditelja i zubara jeste da prve posete stomatološkoj ordinaciji budu detetu što prijatnije. Ukoliko je lekar otvoren za sva dečja pitanja, a roditelj strpljiv, onda su male šanse da dete razvije strah od zubara. Kada odlazak stomatologu nije “strašan”, onda je mnogo lakše pomoći detetu da sačuva zdrave mlečne zube.

Sisanje palca – problem u razvoju vilice i rastu zuba

Sisanje palca ili cucle je prirodni refleks. Mnogo je dojenčadi i male dece koji sisaju palac da bi lakše zaspali. Tako se osećaju sigurno, zaštićeno i smireno. Roditelji uglavnom primete oko trećeg meseca života da beba sisa palac i u tom ranom uzrastu ova se navika smatra normalnom pojavom.

Međutim, ako dete i nakon treće godine ima potrebu da “vuče dudu” ili sisa palac, to može prouzrokovati probleme u razvoju vilice i zuba. Kada su palac ili cucla stalno u ustima deteta, remeti se odnos između jezika i usana i vremenom može doći do deformiteta gornje vilice. Zbog snažnog sisanja gornji zubi se pomeraju ka napred, dok se donji povlače ka jeziku, i tako nastaje otvoren zagrižaj. Ove nepravilnosti odraziće se i na mlečne i na stalne zube.

Idealno je da dete u periodu između druge i četvrte godine potpuno prestane da sisa palac ili cuclu. Ukoliko je potrebno, roditelj se može obratiti za pomoć dečjem stomatologu, pedijatru i psihologu i posavetuje se sa njima kako da ovaj proces odvikavanja prođe što lakše i bezbolnije.

Pravilno pranje zuba – lekcija za ceo život

Redovna i pravilna oralna higijena je od vitalnog značaja za zdravlje kako stalnih, tako i mlečnih zuba. Mnogi roditelji su u dilemi kada treba dete da počne da pere zube. Stomatolozi tvrde – čim se pojave prvi zubi!

Kada bebi niknu prvi zubići već se može početi sa četkanjem. Koristi se mekana četkica za bebe i voda. Zubne paste se uvode posle druge godine, ako dete zna da ispljune (ne sme da guta), i tada se upotrebljava fluorisana pasta u količini zrna graška za jedno pranje zuba.

Prve lekcije o pravilnom četkanju zubića dete savladava uz pomoć roditelja (i savete stomatologa). Zubi se lagano četkaju u kratkim potezima gore-dole, tako da se četka cela površina svakog zuba. Prilikom pranja zuba ne zaboravite na jezik – ovo pomaže da se uklone bakterije i osveži dah.

Da bi pranje zuba detetu postalo redovna navika ujutro i uveče, napravite od toga zabavnu igru. Kupite četkicu za zube sa likom omiljenog dečjeg junaka, pevušite, merite vreme i podržite svog mališana u savladavanju ove važne veštine.

Da li deca mogu da koriste zubni konac? Da!

Pošto savlada pravilno pranje zuba i stekne redovnu jutarnju i večernju rutinu, dete bi trebalo da nauči da zube čisti koncem. Dobar trenutak za uvođenje dentalnog konca u dečju oralnu higijenu jeste kada dobije sve mlečne zube. Zapravo, jednom kad zubi deteta počnu da se dodiruju, postaje teško ukloniti sve meke naslage samo četkanjem.

Da biste sprečili nastanak karijesa između zuba, koristite zubni konac. Detetu će biti potrebna vaša pomoć u početku, a možete se posavetovati sa stomatologom kako da ovaj postupak olakšate i učinite zabavnim.

Kada je dete spremno za samostalno pranje zuba?

Deca bi trebalo da imaju koordinaciju za pranje zuba sa oko šest godina. Međutim, veoma je važno da nadgledate dete dok četka zubiće sve dok ne napune osam godina. Budite sigurni da je lepo ispralo sve površine, da je ispljunulo pastu i na kraju pravilno očistilo zubnim koncem prostore između zuba.

Mlečni zubi “ispadaju” prirodno

Smena mlečne i stalne denticije počinje oko šeste godine. Otprilike do devetog rođendana dete bi trebalo da ima 12 stalnih zuba. Mlečni zubi ispadaju prirodno, a kada počnu da se klate preporučuje se da podstaknete dete da jezikom ili prstićem dodatno klima zub. Tako se povećavaju šanse da zubić ispadne sam bez cimanja, vađenja ili odlaska stomatologu.

Svi mlečni zubi treba da ispadnu do 12. godine.

Zdrava i uravnotežena ishrana je važna za zdrave zube

Da bi zubi vašeg mališana bili zdravi, pored redovne oralne higijene veoma je bitno da se dete hrani uravnoteženo. Postarajte se da svakoga dana u tanjiru bude dovoljno voća i povrća i izbegavajte slatkiše, grickalice i gazirana pića. Sve ove štetne namirnice škode celokupnom dečjem zdravlju i mogu biti uzrok karijesa i prevremenog gubitka zuba.

Slatkiši i karijes idu ruku pod ruku

Nije tajna da su slatki sokovi i zašećereno mleko koje deca tako vole glavni neprijatelji mlečnih zuba. Mnogi roditelji prave grešku već u prvoj detetovoj godini tako što dopuste da beba zaspi sa flašicom u ustima. Koliko god to bilo simpatično i lepo, ako pređe u svakodnevnu naviku konzumiranje slatkih tečnosti može biti jako opasno i izazvati kvarenje zuba.

Jedan od sve češćih problema sa kojima se deca predškolskog uzrasta suočavaju jeste cirkularni karijes – a on nastaje upravo zbog toga što dete nema adekvatnu negu zuba, a stalno pije slatke sokove, čajeve i druge napitke.

Roditelj treba da izbegava koliko god je to moguće namirnice koje štete zubima u ishrani svog deteta.

Saveti o oralnoj higijeni nisu samo put do predivnog dečjeg osmeha, već i siguran način da održite zube deteta zdravim i pružite mu optimalne uslove za lepo detnjstvo. Dete koje ima zdrave zube lepše i lakše jede, bolje govori, a može se slobodno reći i da je samopouzdanije uz set negovanih i lepih zuba.

Širok osmeh radosnog deteta je ono što svaki roditelj želi, stoga detetu treba pomoći da što pre stekne ove zdrave navike.

 

 

Takođe pročitajte

Niš – Domaćin Kupa Radivoj Korać ove i naredne godine

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Кošarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović potpisali su u Gradskoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.