Dr Sanja Popović i dr Ivan Minić

Redovna poseta zubaru bitna za zube ali i za otkrivanje drugih mogućih oboljenja

Na nedavno održanom 19-om Stomatološkom kongresu u Beogradu, međunarodnog karaktera, po prvi put preko onlajn platforme, dvoje niških stomatologa održalo je zapažena predavanja.

Adekvatno uzeta anamneza i klinički pregled uz analizu krvi i rendgenskih snimaka, mogu biti od velikog značaja.

Dr Sanja Popović i dr Ivan Minić, doktorant na Medicinskom fakultetu u Nišu, predstavili su svoje naučne radove u vidu usmenih prezentacija na teme „Oralne manifestacije HIV infekcije“ i „Oralni karcinom-rana detekcija“ te je ovo bio povod da sa njima porazgovaramo o značaju odlaska kod stomatologa i kada „ništa ne boli“, preventivnim pregledima i neophodnosti da stomatolog zna da prepozna i na vreme detektuje patološke promene, adekvatno leči i na vreme uputi kolegama drugih specijalnosti.

Adekvatno uzeta anamneza i klinički pregled uz analizu krvi i rendgenskih snimaka, mogu biti od velikog značaja da doktor dentalne medicine uputi pacijenta na dalju dijagnostiku i lečenje, ukoliko promene nisu usko povezane sa poljem stomatologije. Ovo dvoje lekara ukazuju da sujeti u njihovom poslu nema mesta i da je saradnja sa kolegama drugih specijalnosti neophodna.

Veliki broj različitih sistemskih bolesti mogu dati svoje prve simptome u usnoj duplji. Kao najčešće bolesti koje se mogu videti i u ustima navode: bolesti krvi (anemije, leukemije), bolesti digestivnog trakta (Kronova bolest, malnutricije), endokrine bolesti, pre svega dijabetes tipa II, kardiovaskularne bolesti, osteoporoza i druge.

COVID-19 Uz poštovanje svih propisanih mera, uz zaštitu pacijenata i lekara, rizik je sveden na minimum.

Naglašavaju da stomatolog vrlo jednostavnim pregledom, koji traje 1 minut, može da prepozna ove promene, uputi pacijenta drugim specijalnostima i na taj način spreči pogoršanje osnovne bolesti. Kao najsvežiji primer navode pacijenta koji je došao na rutinski stomatološki pregled. Prilikom inspekcije uočili su promene u predelu vrata, uputili pacijenta na dalju dijagnostiku, da bi se na kraju ispostavilo da je pacijent oboleo od benignog tumora štitne žlezde.

Na pitanje „Koja to stanja u ustima nam ukazuju da je neophodno da se javimo stomatologu“ ova dva lekara kažu da sve ranice u ustima koje se ne zaleče u periodu od dve nedelje, uporna krvarenja provocirana pranjem zuba, neprijatan zadah, polomljeni zubi, intezivni bolovi su svakako alarm da moramo da odemo na pregled. Naizgled banalni problemi u ustima mogu biti veoma alarm da se u našem organizmu dešava nešto ozbiljno.

Od primarnih stomatoloških oboljenja naglašavaju da nas najviše može ugroziti parodontopatija.

Od primarnih stomatoloških oboljenja naglašavaju da nas najviše može ugroziti parodontopatija. Zamolili smo ih da nam ukratko daju osnovne smernice o ovoj bolesti. Parodontopatija je zapaljenska bolest mekih tkiva oko zuba (desni). Gotovo svaka druga osoba na planeti boluje od različitog stepena ove bolesti. Izazivaju je veliki broj bakterija.

U slučaju ne lečenja ove bolesti višestruko se povećava rizik da navedene bakterije ugroze celokupno zdravlje. Nedavna istraživanja govore o uticaju parodontopatije na kardiovaskularni sistem, o povećanju rizika za spontane pobačaje, prevremene porađaje i rađanje dece male telesne težine. Zato insistiraju da je pored zuba neophodno lečiti i okolna tkiva u ustima.

Na pitanje kako funkcioniše stomatološka zaštita u vreme pandemije kažu da uz poštovanje svih propisanih mera, uz zaštitu pacijenata i lekara, rizik je sveden na minimum iako je Svetska zdravstvena organizacija označila stomatologe kao jedne od najrizičnijih zanimanja zbog veoma bliskog i dugotrajnog kontakta sa pacijentom.

Na kraju zaključuju da je neophodno da od prve godine života svaki pojedinac odlazi na redovne stomatološke preglede bar dva puta godišnje, da je neophodno adekvatno održavati oralnu higijenu i da samo saradnjom između pacijenta i lekara možemo zajedno doprineti našem zdravlju.

Takođe pročitajte

Doktor Milić postao počasni član Svetske organizacije vaskularnih hirurga

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić postao je počasni član najveceg svetskog udruženja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.