Srećan vam jubilej advokatice!

Praznik žena 8.mart zvanično se slavi već 102 godine ali je zanimljivo da su pravo da se bave advokaturom žene u našoj zemlji dobile pre 90 godina što znači da su prvo dobile pravo da se bave ovom profesijom pa tek onda pravo glasa.

Kralj Aleksandar I Karađorđević je 17.3. 1929.godine , na predlog ministra pravde, a po saslušanju Ministarskog saveta, doneo je Zakon o advokatima za Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. U članu 2. (koji odredjuje uslove za upis u imenik advokata ) u stavu 2. propisano je :“Ženska lica mogu steći pravo na advokaturu i ovu obavljati “.

Povodom jubilarnih 90 godina od zakonom priznatog prava ženama da se bave advokaturom na ovim prostorima niška Advokatska komora proslaviće jubilej 13.marta u restoranu „Svrljižanka“.

Inače, Advokatska komora Niš obuhvata područne zajednice Niš, Leskovac, Aleksinac, Pirot,Prokuplje i Vranje  ima ukupno 1088 advokata, od toga je 381 žena. U Nišu su od 570 advokata polovina žene, tačnije 240.

Prva žena koja se u Srbiji bavila advokaturom bila je Marija Milutinović “Punktatorka“,(1810-1875.) supruga književnika Sime Milutinovića Sarajlije. Prema pisanju Vuka Karadžića, bila je izuzetno obrazovana žena toga vremena, podjednako dobro je razumela pravo i književnost, a Jakov Ignjatović je o njoj pisao da je dobro poznavala zakonik i da joj je bitnije bilo da odbrani nemoćnog čoveka i izbori se za pravdu, nego da zaradjuje na tudjoj muci.Zabeleženo je na tajnim Ustavobraniteljskim skupovima da se Marija zalagala za obezbeđenje osnovne pismenosti i za žensku decu. Učena mladež se okupljala oko ove Srpkinje kako bi sticala znanje i vodila razgovor. Pored srpskog jezika, dobro je govorila i nemački jezik.

U Nemačkoj izmedju 1900-1909 (zavisno od područja) bio im je dozvoljeno skolovanje na pravnim fakultetima ,tako da je 1913 od ukupno 9003 studenata prava u nemačkom carstvu, bila 51 žena.Medjutim, sve do donošenja Zakona koji je dozvolio ženama pristup pravnoj profesiji 1922.god.,nisu mogle da se bave advokatskom praksom.

U Rusiji od 1911 su mogle da idu na studije ranije ali su tek od 1917.godine počele da se bave advokaturom.

U Velikoj Britaniji dok 1919.godine nije donet zakon kojim se uklanja zabrana pristupa određenim profesijama na osnovu pola nije bilo moguće da žene uđu u advokaturu…

Takođe pročitajte

Podrška Evropske unije ženama i mladima početnicima u poslovanju

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva i predstavnica Ministarstva za evropske integracije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.