Prvi Salon vina – merak za dušu

Novina ovogodišnjeg Vinskog bala je organizovanje prvog Salona vina pod nazivom “Vina juga” na kome su učešće uzeli petnaestak renomiranih vinarija iz zemlje ali i ugledni vinari iz vlasotinačkog kraja.

vinski bal salon vinaSalon vina otvorili su predsednik opštine Zoran Todorović i Svetislav Petrović, član Direkcije Vinskog bala i predsednik Skupštine Vinskog viteškog reda „Simeon“. Oni su kao pravi domaćini pozvali goste da uživaju u druženju i degustaciji kvalitetnih vina. “Ulaznica” za Salon, koji se održavao u poznatom restoranu “Jaz”,  bila je vinska čaša po ceni od 200 dinara sa kojom su imali pravo da probaju vina koja su bila izložena.vinski bal nenad stojkovic

“Opština podržava ovu manifestaciju jer su u poslednjih 15 godina vinogradi zapušteni, a naš cilj je da oživimo vinogorje, da podstaknemo mlade ljude da se bave vinogradarstvom i vinarstvom pre svega kroz otvaranje vinskih podruma jer je naše područje veoma kvalitetno za gajenje vinove loze. Što se finansija tiče u opštinskom budžetu  predviđena su sredstva u iznosu od oko dva miliona dinara, kaže Todorović.

vinski bal salon vina boginjeIvan Stamenković iz vinarije “Aleksić” iz Vranja kaže da su zadovoljni gostoprimstvom ali i posećenošću Salona vina.

“Ove manifestacije su dragocene da napravimo kontakte sa našim kupcima, pre svega ugostiteljima, kaže Stamenković.vinski bal todorovic i branko bidza

Svetislav Petrović ističe da žele da ohrabre vlasotinačke vinare da više ulažu u proizvodnju vina i da je Salon prilika da se povežu sa kolegama iz drugih delova zemlje.

Zanimljivo je da je veliko interesovanje vladalo upravo za domaća, tradicionalna vina pa je tako Miroslav Milosavljević ponudio svoje domaće vino.

vinski bal todorovic i kocic“Pravim vino od “Plovdine” i “Prokupca”, to su autohtone vrste grožđa. Proizvedem oko 500 litara za sopstvene potrebe ili za svoje prijatelje. Do sada nisam prodavao ali planiram da proširim proizvodnju, kaže Milosavljević.0-02-01-e79494c7e51ec811e2d117236bc53bc5ed5dc9c7563f49a7d914bf06fe5ad6db_full

Tokom Salona održano je i predavanje profesora Slobodana Jovića sa temom “Proizvodnja  vina i greške koje se najčešće čine”. Takođe, organizovana je i ceremonija prijema vitezova u Vinski viteški red.

Za prijatan ugođaj pobrinuo se i muzički sastav “Trio Amici”.0-02-01-5bd0e88ff8e726c58669ae8de997ab1605c57faabe104dfb5587f7819c5c84cb_full

 

Takođe pročitajte

Seoski turizam – Izazovi i mogućnosti

Ukoliko želite da se bavite seoskim turizmom, ne morate da izdajete ceo objekat, možete i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.