Prirodna kozmetika je moja druga velika ljubav!

Pre deset godina sasvim slucajno sam otkrila magični svet ručno rađenih sapuna i od tada pa do dana današnjeg ostala sam fascinirana ovim zanatom, njegovom korisnočću, kreativnosti i mogućnosti da stalno sebe unapređujem, kaže Darinka Ilić, doktor veterinarske medicine koja je jedna od naših najcenjenijih majstora prirodne kozmetike.

„Živim i radim u Ugrinovcima, sremačkom selu u opštini Zemun. Rođena sam u jednom drugom, lepom i pitomom mačvanskom selu, Prnjavor. Odatle potiče moja ljubav prema životinjama, prirodi i medicini, poštovanje prema ručnom radu i vera u ljude. Iz tih običnih, jednostavnih životnih osobina rodila se i moja druga velika ljubav, a to je prirodna kozmetika. Kada me pitaju šta imam od škole, uvek sa ponosom kažem, fakultet i zanat. Ja sam veterinar i sapundzija!, reči su naše sagovornice Darinke Ilić.
Ona kaže da je pre deset godina sasvim slučajno sam otkrila magični svet ručno rađenih sapuna i da je od tada fascinirana ovim zanatom, njegovom korisnošću, kreativnošću i mogućnostima da stalno sebe unapređuje.
„U vreme kada sam počinjala resursi znanja su bili siromaćni, svedeni na nepouzdane izvore sa interneta, sirovine su bile skupe i slabo dostupne, a prilika da zaista učim da hemijski ispravno da napravim sapun nije postojala. Nakon par godina prilike su počele da se menjaju nabolje. Počela je sa radom prva škola izrade sapuna i to na Hemijskom fakultetu pod pokroviteljstvom velikog naučnika, entuzijaste i čoveka, profesora Zorana Vujčića. Njemu hvala za zdrav i dubok naučni koren koji je dao mom zanatu. Hvala mu za vreme, odgovore, tajne, komentare i sugestije koje mi je pružio. I ne samo meni, već i svim drugima koji su hteli da uče i budu odgovorni. Osnivajući na FB grupu „Hemija sapuna“ dao je veliki zamajac i zadužio svakog sapundžiju sa ovih prostora, a i šire!
Radeći svoje sapune Darinka je počela da piše blog posvećen ovom zanatu.
„Taj blog je pratio sve moje eksperimente, uspone i padove, inovacije i rešenja. Po prirodi sam vrlo samokritična, tako da mislim da su ta moja pisanja bila dovoljno skromna da me ne uvrste u nekog gurua znanja i veštine, što zaista nisam imala nameru ni da budem. Čak ni danas, posle urađenih hiljada i hiljada komada zanatskog sapuna. Nakon pet godina učenja i rada u sapundžijskom zanatu, usudila sam se da pristupim novom izazovu: izradi prirodne kozmetike. U pitanju je savremeni pristup radu, sirovinama koje poseduju Ecocert sertifikate i koji su po Cosmos standardima. To je nauka za sebe, vrlo odgovoran posao, zahtevan u smislu stalnog učenja i praćenja novih trendova.
Prirodna kozmetika sve je popularnija u svetu i kod nas i interesovanje za njene velike prednosti raste zajedno sa svešću o ekološkoj odgovornosti i vraćanju čoveka prirodi, kao i zdravom načinu nege.
„Prednosti prirodne kozmetike su ogromne i brojne. Preparati pripremljeni ručno, u malim kontrolisanim serijama, promišljenih i ciljanih formulacija velika su blagodet za zdravlje, nežni su, bez sumnjivih i rizičnih sastojaka, biorazgradivi. Formulacije se mogu prilagođavati personalno, prema tipu kože, ispunjavati želje, potrebe i navike korisnika. Ukoliko ste posvećeni učenju i radite konstantno na usavrsavanju, uspeh sigurno neće izostati. Kao što je profesor doktor Zoran Vujčić bio i ostao moj veliki mentor i uzor u izradi sapuna, tako mogu za prirodnu kozmetiku reći da je to doktor Stribor Marković. To je takođe sjajan naučnik, ljubitelj priode i vrsni poznavalac fitoterapije. Takodje, mnogo sam naučila prateći rad Heike Kaser iz Nemacke, sjajnog poznavaoca i stručnjaka za prirodnu kozmetiku.
Naša sagovornica ističe da redovno prati biltene i radove svih relevantnih kozmetičkih stručnjaka, kao i radove iz dermatologije.
„Zvanične škole za prirodnu kozmetiku ne postoje ni kod nas, a ni u Evropi, sem obuka i tečajeva,  online ili u malim grupama polaznika sa fokusom na uglavnom praktičnom radu. Međutim, za onog ko je zaista posvećen znanju, štiva za čitanje ima mnogo. Na kraju, ograničiću se samo na lično iskustvo nekog ko se godinama kupa domaćim sapunom i neguje isključivo preparatima prirodne kozmetike. Moja koža hidrirana, zdrava, bez komedona i ostećenja, otporna na spoljašnje uticaje i manje zahtevna. Moja deca se od prvog dana kupaju domaćim sapunom, koristimo meleme i balzame, kreme i losione uvek sveže, poznatog sastava, izrađene sa ekstraktima biljaka koje beremo širom Srbije sa najčistijih područja. Prirodna kozmetika i domaći sapuni su 100% biorazgradivi i ne zagadjuju prirodu. Koristi su potpune i neopozive!

Takođe pročitajte

Doktor Milić postao počasni član Svetske organizacije vaskularnih hirurga

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić postao je počasni član najveceg svetskog udruženja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.