Foto: Draga Ljočić, Maja Medić i Čarna Radoičić (Beograd)

Izabrani pobednici konkursa „Žene u fokusu”

Petočlani žiri odabrao je četiri pobedničke od preko 1.500 pristiglih fotografija na konkursu za najbolju fotografiju nastalu u Srbiji „Žena u fokusu”, koji su organizovali Delegacija Evropske unije u Srbiji i časopis National Geographic na srpskom jeziku.

Konkursom „Žene u fokusu”, Delegacija Evropske unije u Srbiji i National Geographic Srbija pozvali su autore da pošalju fotografije jakih žena koje ih svakodnevno inspirišu: majke, bake, sestre, supruge, lekarke, medicinske sestre, prodavačice, novinarke, aktivistkinje, glumice, psihološkinje, sportistkinje, itd. Konkursom želimo da skrenemo pažnju na sve žene koje nas svojom snagom, upornošću i kreativnošću svakodnevno inpirišu!

Ovaj konkurs je deo kampanje kojom se Delegacija EU u Srbiji pridružuje međunarodnoj kampanji “16 aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja počinje danas, 25. novembra i završava se 10. decembra kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

U kategoriji Najbolje fotografije građana i građanki nagrade su dobili:

1. mesto – Žena u muškom sportu, Dejan Valek (Novi Sad)
2. mesto – Draga Ljočić, Maja Medić i Čarna Radoičić (Beograd)
3. mesto – Najbolja, Igor Salinger (Beograd)
U kategoriji Najbolja fotografija EU projekta nagradu je dobila:

Tatjana Stojšić Petković, psihološkinja, organizacija Iz kruga Vojvodina, Novi Sad (fotograf Igor Mandić ), UN Women (Beograd) – Fotografija je nastala u okviru projekta Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti u Srbiji .

This slideshow requires JavaScript.

Najbolji radovi biće nagrađeni vaučerima za foto opremu, naime, pobednička fotografija biće nagrađena vaučerom za kupovinu foto opreme u vrednosti od 1.000 evra, drugo mesto će dobiti vaučer u vrednosti od 500 evra, vaučer u vrednosti od 300 evra biće dodeljen za treću nagradu, dok je za najbolju fotografiju EU projekta predviđena diploma.

Radove je ocenjivao žiri u sledećem sastavu:

Goranka Matić, fotografkinja i istoričarka umetnosti čija je retrospektivna izložba “Iskustvo u gužvi” ove godine održana u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu;

Aleksandar Kelić, docent, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu;
Igor Rill, urednik, National Geographic Srbija;
David Pužado, Belgrade Photo Month;
Daliborka Nikolić, EU komunikacije, EU info mreža.
Pobedničke fotografije, kao i 16 fotografija koje su ušle u najuži izbor, biće objavljene u elektronskom izdanju naše publikacije na srpskom i engleskom jeziku. Svih 20 fotografija biće izloženo u javnom prostoru kada to epidemiološke mere budu dozvolile.

Ćestitamo pobednicima i zahvaljujemo se svim učesnicima konkursa “Žene u fokusu”.

Takođe pročitajte

Lutke koje tope srca – saradnja udruženja roditelja dece sa autizmom i kreatorke Marije Tarlać

Kad vešte mame u svoje ruke uzmu budućnost svoje dece i za to dobiju podršku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.