Premijera igrano-dokumentarnog filma “Lalinačka slatina”

Igrano-dokumentarni film “Lalinačka slatina” biće premijerno prikazan u petak, 21. maja, u bioskopskoj sali bioskopa “Cineplexx” Niš, sa početkom u 12 časova.

Film je realizovalo Biološko društva “Dr Sava Petrović” iz Niša, u saradnji sa Direkcijom za izgradnju grada Niša, upravljačima zaštićenog područja Lalinačka slatina. Zvanični trejler za ovaj film dostupan je na YouTube kanalu Hidden Serbia:

Pokrovitelji filma su Ministarstvo zaštite životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Srbije, a film je realizovalo Biološko društvo “Dr Sava Petrović”. Realizaciju filma pomogli su mr Aleksandar Dragišić, tadašnji direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Slaviša Petrović, samostalni stručni saradnik za zaštitu prirode Direkcije za izdradnju grada Niša.

Lalinačka slatina – Screenshoot Youtube

Scenario, režiju i montažu potpisuju predsednik i sekretar Biološkog društva “Dr Sava Petrović” Marko Nikolić i Dimitrija Savić Zdravković. Snimke iz vazduha, dronom, zabeležio je predsednik Biološkog društva, Marko Nikolić. Producent filma je JP Direkcija za izgradnju grada Niša.

Lalinačka slatina – Screenshoot Youtube Trailer

Ulogu doktora Save Petrovića, naučnika zaslužnog za otkrivanje i opisivanje mnogih novih biljnih vrsta karakterističnih za područje ove slatine, tumači Aleksandar Mihailović, glumac Narodnog pozorišta u Nišu. Pored njega se u ovom kratkometražnom filmu našao i mladi glumac i reditelj Stefan M. Mladenović, tumačeći ulogu kralja Milana Obrenovića. Osim njih, u ulozi vojnika, našao se Milan Ilić.

Narator filma je Aleksandar Mihailović, a tekst za naraciju napisala je Jovana Cvetković. Muziku za film kreirao je i izveo niški bend Jayus Jazz.

Realizaciji filma doprineo je i Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Nišu, kao i mnogobrojna, vredna i entuzijastična ekipa koju čine Marko Zdravković, Marko Stojanović, Maja Jovanović, Maja Lazarević, Bojan Zlatković, Vladimir Žikić, Saša Stanković, Miloš Popović, Đorđe Vukojević, Danica Popović, Jovana Mirčić, Ana Samardžić, Dejan Pešić, Stefan Grozdanović, Nenad Tasić i Boban Rajković.

Projekat su podržali Zavod za zaštitu prirode Srbije, Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, Studentski kulturni centar, The Rufford Foundation, Prirodno-matematički fakultet, projekat Hidden Serbia, Prirodnjački muzej Beograd i Capturewithmark.

Nakon filma sa Lalinačke slatine, istog dana gledaoci će moći da pogledaju i film o Cerjanskoj pećini, koji je realizovalo udruženje M.E.N.T.A., a u čijoj izradi je takođe učestvovalo Biološko društvo “Dr Sava Petrović”. Zvanični trejler za ovaj film takođe je dostupan na našem YouTube kanalu:

U okviru Programa premijere (koji će trajati od 12 do 14 časova) učesnicima će se obratiti predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Upravljači zaštićenog područja, kao i sami autori filmova. Pozivamo Vas da zajedno obeležimo Međunarodni dan biodiverziteta, i uživamo u dokumentarnim filmovima koji će biti prikazani na velikom platnu.

Takođe pročitajte

Tampon zona uživo u Nišu: Novi talas patrijarhata i mizoginije na internetu i šta sa njim

Uprkos snažnom talasu ženskih glasova i sve brojnijim inicijativama za umrežavanje žena koje nam omogućava …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.