Prvi odlazak kod zubara ne mora nužno biti stresan

Kada dete odvesti prvi put kod zubara?

Ukoliko spadate u grupu roditelja koji se često pitaju kada je pravo vreme da svoje dete odvedu zubaru, malu pomoć dobićete iz prve ruke, od doktorke Borislave Tomasović, doktora stomatologije.

Vreme za prvu posetu zubaru je kada dete bude mirno, bez straha da sedi otvorenih usta bar 15 sekundi. Opšti stav je da se deca predškolskog uzrasta vode primarno kod specijalista dečje i preventivne stomatologije.

Nema pravila – zavisi od deteta, roditelja, ali i zubara. Nekom detetu možemo uspešno popraviti zub već sa 4 godine, dok je neku decu I u starijim uzrastima teško nagovoriti da otvore usta. – dodaje dr Borislava Tomasović, doktor stomatologije

Zato se i predlaže da u prvu posetu deteta zubaru idite sami. Ako vam se iz ma kog razloga ne dopadne, tražite drugu ordinaciju. Budite iskreni prema detetu; nemojte obećavati poklone, “kule i gradove”, a posebno ne hranu (poslastice). Ako nešto treba da mu je nagrada, neka bude neka zajednička aktivnost (na primer, odlazak na bazen). Ako je ikako moguće, ne dozvolite da drugi ljudi od uticaja na dete (babe, dede, vaspitači…) imaju suprotan stav od vašeg. Dogovorite “zajednički front”, a ako dete “bolje sluša” oca ili dedu – oni treba da ga dovedu.
Srećno!

Ukoliko želite mišljenje ili konsultaciju stručnjaka na ovu i slične teme, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su vam dostupni na Doktok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Posetite www.doktok.rs zakažite svoju konsultaciju i rešite nedoumice koje imate bez odlaska u zdravstvenu ustanovu.

Takođe pročitajte

Majski likovni salon u Galeriji LKC

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra u ponedeljak, 29. maja u 19 sati biće otvoren 27. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.