Pravo je vreme da napravite jabukovo sirće

VEĆ vekovima jabukovo sirće se osim u pripremi hrane koristi i kao lek. Čak je i Hipokrat, otac moderne medicine, pre više od 2.000 godina, koristio jabukovo sirće za dezinfekciju rana. Iako se u narodu jabukovom sirćetu pripisuju razna, skoro magična i isceliteljska svojstva, tek nekoliko ovih tvrdnji je i naučno potvrđeno. Naime, jabukovo sirće je zaista moćno sredstvo u borbi protiv patogenih bakterija. Zato se ono i tradicionalno koristi kao konzervans u pripremi zimnice.

Osim toga, jabukovo sirće naučno dokazano pomaže u regulaciji šećera u krvi. Ukoliko se konzumira u toku obroka, naročito obroka bogatog ugljenim hidratima, jabukovo sirće povećava osetljivost na insulin, odnosno značajno smanjuje nivo šećera u krvi. Stabilan nivo šećera u krvi nije samo važan kod osoba sa dijabetesom tipa 2, već je koristan i kod potpuno zdravih ljudi, jer stabilan nivo šećera u krvi znači stabilan priliv energije, stabilnu proizvodnju hormona i naravno, idealnu telesnu težinu.

Što se tiče telesne težine, jabukovo sirće ne samo da pomaže u održavanju idealne telesne težine kroz regulaciju insulina, već nas jabukovo sirće čini duže sitima.

Takođe, postoje studije koje tvrde da konzumiranje jabukovog sirćeta smanjuje povećan holesterol, trigliceride i uopšte rizik od kardiovaskularnih bolesti. Jedna takva studija sa Harvarda, obavljena na ženama različitih dobi, ustanovila je vezu između smanjenog rizika od srčanog udara i svakodnevne konzumacije jabukovog sirćeta.

Naravno, ključ zdravog života je u umerenosti. Jabukovo sirće nije izuzetak od ovog pravila. Prekomerna upotreba jabukovog sirćeta je povezana sa povećanim rizikom od raka bešike, što sugeriše i jedna studija obavljena u Kliničkom centru u Kragujevcu između 1997. i 1999. godine.

Preporučena doza jabukovog sirćeta je do dve kašike dnevno, i konzumacija preko ove doze može imati negativne efekte na zdravlje. Svakako, umerena upotreba jabukovog sirćeta osim što poboljšava ukus raznih jela i salata, može doneti razne zdravstvene benefite.

Ukoliko ste u mogućnosti, jabukovo sirće možete i sami pripremiti kod kuće. Recept je vrlo jednostavan. Najvažnije je odabrati zdrave, neprskane jabuke. Nakon pranja čistom vodom, jabuke treba očistiti od semene lože, a zatim iscediti ili izrendati, ostaviti u staklenoj posudi i pokriti čistom gazom kako ne bi ulazile nečistoće. Nakon nekoliko dana smesu iz posude treba procediti i ponovo ostaviti pokrivenu gazom. Ovaj postupak treba ponavljati sve dok tečnost ne postane bistra. Sam postupak može trajati i nekoliko meseci, zavisno od temperature čuvanja. Iako dugotrajan, ovaj postupak svakako daje najzdravije i najbolje jabukovo sirće.

Takođe pročitajte

7 saveta za zdraviji život u čast Svetskom danu zdravlja

Svetski dan zdravlja, koji se svake godine obeležava 7. aprila, predstavlja značajan datum u globalnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.