,,Karmen’’ očarala niške osnovce

Održavanjem dva gudačka koncerta pred đacima mlađih razreda osnovne škole ,,Učitelj Tasa’’ počela je serija nastupa koji imaju za cilj popularizaciju klasične muzike među osnovcima.Ove muzičke događaje u organizaciji festivala Constantinus, kao i sam festival, podržali su Delegacije Evropske unije u  Srbiji i EU info kutak Niš. Prvi u nizu gudačkih kocerata održani su pred oko pet stotina đaka najstarije škole u Nišu. Sličnim nastupima prisustvovaće i osnovci iz škola širom Srbije.

,,Pred vama se nalazi kvintet koji se sastoji od najuspešnijih studenata gudačkog smera Fakulteta umetnosti u Nišu. Gudački instrumenti u ovom obliku nastali su pre 500 godina, ideja je bila da svojim oblikom podsećaju na ljudsko telo, a svojim zvukom oponašaju ljudski glas pa, recimo, violina proizvodi najviše tonove, dok kontrabas daje one najdublje’’, objasnio je mališanima profesor Fakulteta umetnosti i direktor festivala Constantinus Igor Aleksić koji se zahvalio Delegaciji EU u Srbiji, EU info kutku i GO Medijana na podršci.

Potom su se kompozicijama gudači kretali kroz muzičku istoriju – od baroknih kompozicija izvođenih na dvorovima, preko Betovenove Ode radosti do Karmen Žorža Bizea koja je na zahtev mlade publike izvođena na bis. Za sam kraj, gudači su mališanima izveli popularni ,,Happy birthday’’ u nekoliko varijanti pa su đaci odslušali kako bi poznata rođendanska kompozicija zvučala da ju je pisao Bah, kako Hajdn, a kako u Mocartovoj varijanti, a izvedena je i u valcer i tango aranžmanu.

Ovo je nastavak saradnje Delegacije EU u Srbiji, EU info kutka Niš i festivala Constantinus, koji je juna ove godine održan sedmi put uz nastupe hora, kamernih ansambala, ali i nešto savremenije džez zvuke.

 

 

Takođe pročitajte

Životne lekcije kao deo dodatne nastave

Gimnazijalke iz Leskovca, u pratnji profesorke engleskog jezika Biljane Pipović, posetile su udruženje „Naš svet“ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.