Dijagnoza i terapija dijabetesne polineuropatije (DPN)

Prvo u nizu predavanja koje će organizovati Udruženje osoba sa dijabetesom EBERS 016 iz Vlasotinca održala je dr Nataša Milosavljević, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Ona je govorila o dijagnozi i terapiji jedne od najčešćih komplikacija dijabetesa – polineuropatiji (DPN).

natasa-predavanjeVeoma posećeno predavanje organizovano je uz podršku Centra za socijalni rad koji je ustupio prostor u zgradi Internata.

Doktorka Nataša je pojasnila da je DPN najčešća, hronična komplikacija dijabeta i nastaje kao sekundarna posledica deficijencije inzulina i/ili hiperglikemije, što pokreće patogenetske mehanizme oštećenja nerva.  Javlja se kod skoro svakog drugog dijabetičara. Nakon dugog dijabetesnog staža i neregulisane glikemije DPN se sreće i do 70%,   a kod regulisane glikemije do 10%.

„Prvi simptomi – najčešće senzorni poremećaji u vidu: parestezija i disestezija a potom slede i oštećenja senzibiliteta, prvenstveno vibracionog senzibiliteta u distalnim delovima nogu.    Sa napredkom bolesti sve je izraženiji gubitak senzibiliteta u oba stopala. Postepeno se javlja motorni poremećaj, prvo su zahvaćeni stopala, sa slabošću prstiju stopala (posebno palca), kasnije je onemogućen hod na petama, zbog pada stopala.  Daljim napredovanjem – javlja se hiporefleksija i arefleksija najpre Ahilovog a potom i patelarnog refleksa. Klinička slika (ispoljava u vidu):  neuralgija, parestezija, enteropatija, tenezmi, gubitka potencije, teških motornih deficita, krajnje smetnjama hoda, navodi dr Nataša.predavanje-ebers-016

Najčešći simptomi: paljenje, sevanje ili mravinjanje  naročito u tabanima, te jaki sevajući bol, a u teškim stanjima pareza i paraliza, ugašenih refleksa, sa trofičkim promenama i ulkusnim ranicama do dijabetesnog stopala.

„DPN može biti diskretna, i može se otkriti samo osetljivim dijagnostičkim testovima i ispitivanjima, ili jasno izražena sa neurološkim poremećajima i ispadima koji mogu biti senzorni, motorni ili autonomni.

Što se lečenja tiče dr Nataša ističe da se u prvom redu podrazumeva lečenje osnovne bolesti, koja je do PN i dovela, uz otklanjanje štetnih činilaca koji doprinose nastanku ovog poremećaja na nervu.

 „Neuropatski bol (NB) je kompleksan entitet.   Po definiciji Internacionalne asocijacije za bol, NB se definiše – kao bol iniciran ili uzrokovan primarnom lezijom ili disfunkcijom nervnog sistema.  Potreba za identifikacijom NB postala je sastavni deo kompleksnog programa lečenja pacijenata.Opšti principi prilikom lečenja PN jesu: redukcija telesne težine, kontrola nivo masti i šećera u krvi, prestanak pušenja i prekomernog unosa alkohola kao i odgovarajuća ishrana.  Neophodno je što ranije otkriti početak PN, savetuje se rana poseta neurologu, koji može zahvaljujući savremenim metodama ENMG, da otkrije subklinčke oblike, kada još nije definitivno oštećen nerv, pa je i rana primena adekvatne terapije uspešnija, zaključuje ona.

Takođe pročitajte

Kako prepoznati krivu kičmu kod dece?

1. Šta je uzrok nastanka skolioze? Za nastanak skolioze se obično okrivljuje fizička neaktivnost, loše …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.