Porodica kreativaca koja raste

Kada je pre pet godina ostala bez posla trgovinski menadžer Maja Sević (43)  iz Niša ubrzo je uvidela da će zbog svojih godina teško ponovo pronaći posao u struci pa je morala da uzme stvari u svoje ruke i to u pravom smislu ovih reči.

maja-sevicPored posla kojim se bavila i “radnog mesta” mame i domaćice Maja se prisetila da ume da hekla i plete i tako je pokrenula  radnju za proizvodnju pletene i heklane odevne predmete.

“U početku je bilo baš teško i naporno. Trebalo je izaći na tržište sa nečim originalnim pa sam krenula da heklam dečije patofnice i kapice. Moja kreativnost je tako došla do izražaja. Kombinacija boja, materijala, neiscrpan izvor ideja, modela, jednom rečju uživanje. I krenula sam da uživam, da se radujem svakom urađenom proizvodu, konačno sam našla sebe i posao koji volim, veli Maja koja se nije zaustavila samo na patofnicama i kapicama već je konkurisala kod ENECE.maja-sevis-bebi

Odobren mi je biznis plan i pokrenula sam proizvodnju odevnih predmeta sa elementima veza. Radila sam vez na peškirima i krenula da učim. Kroz projekat “Pokreni se za posao” sam prošla veliki broj edukativnih radionica.  Svaki dan je donosio novo iskustvo, novo poznanstvo, novu lekciju a ja sam u tom period shvatila da nisam pogrešila što sam se upustila u svet preduzetnika i da ako hoćeš da radiš, posla ima, priznaje naša sagovornica.

maja-sevic-kapa-sovaNeumorna i kreativna nije se zaustavila kod veza već je otišla korak dalje. Jednostavno shvatila je da svoju kreativnost može da izrazi i kroz slikanje pa je krenula da slika na staklu,( čaše, flaše, čokanji) .

“Sve vreme imam veliku podršku od porodice. Suprug i deca su uvek tu da pomognu u organizaciji, u proizvodnji i u prodaji. Svi radimo, pomaže nam i moja majka. Radno vreme ne postoji, kad ima posla radi se sve dok se ne završi i ispoštuju rokovi isporuke, posle se odmara. Sami određujemo radno vreme, što je velika prednost u odnosu na stalni posao, kaže Maja kojoj je stalo da svoja iskustva podeli sa drugima.maja-sevic-oslikavanje-na-staklu

“Pre dve godine smo pokrenuli udruženje za negovanje tradicije “Višnja” . Veliki broj kreativnih osoba nam  se javilo da se uključi u rad udruženja jer imaju probleme kod plasmana svojih proizvoda. Udruženje je pokrenulo saradnju sa drugim gradovima u Srbiji, stalno smo putovali i plasirali svoje proizvode na njihovim sajmovima domaće radinosti. Početkom ove godine smo počeli i mi da organizujemo izložbe starih i zaboravljenih zanata i u našem gradu. Celog leta, na platou u centru grada,  naši posetioci su mogli da na samoj izložbi nauče razne tehnike starih zanata ( pustovanje vune, tkanje, pletenje, heklanje, opančarstvo, liciderstvo i još puno drugih zanata). Tokom  leta smo održali i veliki broj besplatnih radionica za decu.Udruženje je ove godine učestvovalo i na međunarodnim sajmovima u Bugarskoj i Mađarskoj. Za sledeću godinu su nam stigli pozivi za Makedoniju, Crnu goru i Rumuniju. Za ove dve godine rada članovi udruženja su postali jedna velika porodica koja svakim danom raste, nabraja Maja i dodaje da ima još dosta planova.

maja-sevic-case-za-rakiju“Planiramo da sledeće godine uključimo veći broj mladih, da ih edukujemo i pokrenemo da nauče da ako nešto hoće mogu to i da ostvare.

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta „Zlatne ruke“ koji je sufinansirala Uprava za kulturu Grada Niša

 

Takođe pročitajte

Februarsko kupanje u Dag banjici – Na izvoru lekovite vode i prirodne harmonije

U dubinama planinskih klisura, tačnije u kanjonu Gradašničanske reke, nalazi se izvor poznat kao Dag …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.