ponedeljak , 8 avgusta 2022

Premijera predstave “Stojanke, bela Vranjanke” 26.decembra

Premijera predstave “Stojanke, bela Vranjanke” biće održana u ponedeljak 26. decembra u 20 časova na sceni Doma vojske u Vranju.
Predstava je rađena je po motivima istoimene pripovetke Borisava Stankovića, “Stojanke, bela Vranjanke”, a dramatizaciju i režiju potpisao je glumac vranjskog pozorišta Dragan Živković Durge.

predstava-stojanke-bela-vranjanke“Namera nam je bila da kroz pozorišni komad ispričamo priču o tome kako je nastala jedna od najpoznatijih vranjskih pesama, koja je uvrštena u našu nematerijalnu kulturnu baštinu. Predstava, međutim, nije samo ljubavna priča s početka 19. veka, već i putovanje kroz društvene i socijalne prilike u Vranju tog vremena. Želimo da našu publiku podsetimo na vrednosti i mane tog doba, na to kako se živelo, volelo i umiralo. Da se makar na kratko vratimo svojim korenima, i oživimo ono Vranje, i ono što nekad beše. To što nekad beše, to smo zapravo mi, jer pričamo priču o našim precima, kaže reditelj.

Inače, u podeli je 15 -toro glumaca, a glavnu ulogu tumači Jovana Stajić, učenica četvrte godine vranjske Gimnazije “Bora Stanković”. Glavnu mušku ulogu (Šaćir bega) igra Milan Stevanović, student četvrte godine kriminalistike. Podrška mladim glumcima su i tri profesionalne glumice vranjskog pozorišta, Milena Stošić, Tamara Stošić, i Kristina Janjić, koje igraju u predstavi.
Muziku za predstavu je pisao i komponovao Srđan Tomić Krle i “Veseli doktori”, a izbor kostima potpisuje Jovanka Mihajlović. Scenograf je Miroslav Ilić.
Projekat “Stojanke, bela Vranjanke” je podržao Grad Vranje kao projekat iz oblasti kulture kulture koje Grad finansira , a osim prijatelja predstave, partneri u realizaciji ovog projekta su Narodni muzej u Vranju, i Pozorište “Bora Stanković”.

Takođe pročitajte

NIŠVIL – Izložba fotografija Marine Pešić u niškoj Tvrđavi

“Džez pod svetlima Nišvila” je selekcija fotografija izvođača koji su nastupali na Nišvil džez festivalu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.