sreda , 10 avgusta 2022
foto Dalibor Boce Ilić

BOB DILAN – deserved or not deserved

Švedska akademija je ove godine i zvanično potvrdila ono što su generacije odrasle uz njegovu muziku  odavno znale a to je da je Bob Dilan i muzičar i pesnik ali kulturna ikona građanske neposlušnosti.

bob-dilan-poezijaBob Dilan (75) je 259. amerikanac koji je osvojio Nobelovu nagradu, a prvi koji je nagrađen za književnost posle dve decenije. Vlasotinački gimnazijalci, učenici prvog i drugog razreda, uz podršku profesorke engleskog jezika Biljane Milosavljević Pipović u galeriji Zavičajne biblioteke “Desanka Maksimović” organizovali su poetsko – muzičko veče posvećeno ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost.bob-dilan-vlasotince

Tamara Šušulić analizom Dilanovih pesama, koje su čitali njeni škoslki drugovi, mnogobrojnoj publici je približila razloge zašto je Dilan dobio nagradu za književnost. Ona se radom na temu “Deserved or not deserved” priprema za takmičenje talenata.

Dilanovi stihovi imali su muzičku podlogu uz akustičnu  gitaru na kojoj je muzicirao Milan Ranđelović a stighove su čitali iAngelina Vidosavljević, Srefan Šarić, Aleksandra Miljković, Isidora Milenković, Veljko Janković, Saška Jankovic, Dušan Valčić, Nikola Totošković, Tara Jankovic, i Dušan Marjanović.

bob-dilan-gitara“Članova English Cluba su zajedno sa udruženjem Underground već organizovali Bob Dilan vikend na kome je učestvovao i iz Niša “The Wild Side”. Oni su bili oduševljeni celom idejom, kaže profesorka Biljana i dodaje da je samo jedna učenica znala pesme Boba Dilana u trenutku kada je objavljeno da je dobitnik Nobelove nagrade oktobra ove godine.

“Potrebno je ovim generacijama pružiti što više mogućnosti da se upoznaju muziku koja traje generacijama jer je nesumljivo da je u pitanju kvalitet”.

Veče je završeno kao što je počelo izvođenjem jedne od najpoznatije Dilanove pesme “Blowin in the wind” koja je postala svojevrsna himna šezdesetih i sedamdesetih godina 20 .veka i univerzalni vapaj za slobodom.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

Takođe pročitajte

Balkanska premijera predstave “Balkan Bordelo” na Nišvile džez teatru

Predstava “Balkan Bordelo” po tekstu Jetona Neziraja a u režiji Blerte Neziraj nastavak je saradnje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.