Poezija koju ćete voleti ili prezreti

Međunarodna nagrada za poeziju „Venac-Vijenac-Venec”, koja je početkom godine osnovana u Zagrebu, mladom Nišliji Iliji Fonlamovu Franciskoviću, čiji je on prvi laureat, donela je mogućnost da na najlepši način zakorači na književnu scenu, iako je javnosti par godina unazad poznat kao slikar čudnovatog dara. I sve to, izdavanjem zbirke pesama „Erinerung”, koja je u konkurenciji od 95 pristiglih knjiga poezije, proglašena najboljom, dobivši 11 najviših ocena od ukupno 14 članova žirija.

Ilijina zbirka će ovih dana ugledati svetlost dana, nakon čega će biti ispromovisana u regionu i Srbiji.

ilija„Zbirka „Erinerung” je po svojoj tematici koju obrađuje drugačija od ostalih zbirki, što na samom početku nameće jedan drugi vid sagledavanja zbirke kao dela. Teme koje me okupiraju, da li je reč o slikarskom stvaralaštvu ili pak o onom pisanom, su identične” – navodi mladi pesnik.
Tradicija, istorijski i hrišćanski motivi, patriotizam su, bez presedana, nešto što dominira Ilijinim radom, ali i što mu daje neiscrpno nadahnuće da stvara.
„To nije tema kojom se danas bave mlađi stvaraoci, što je naravno kada se Vaš rad poredi sa drugima, mač sa dve oštrice, jer će se pesme čitaocu naprosto dopasti ili će ih prezreti. Ovom prilikom mač je presekao tako da su teme kojima se ja bavim odnele prevagu. Moj stil pisanja je takođe drugačiji. Favorizujem dobro uklopljenu rimu, zbog koje pesmi često treba dosta vremena da sazri, a kvanitet stihova je u sasvim drugom planu. Žiri je i to prepoznao kao prednost, što me je jako obradovalo, jer današnji stvaraoci neretko beže od nje” – zaključuje Ilija.

Ciklusi po kojima su dvadeset i dve pesme podeljene počinju esejima. Spoj proznih tekstova sa poezijom je retkost, sa čime se žiri složio. korice-copy-2

„Prozno izražavanje je za mene i moju misao značajno baš koliko i ono satkano od stihova. Eseji otvaraju cikluse postavljajući pitanja, dok je odgovor tek u povoju, a pesme zatvaraju krug, ostavljajući čitaocu prostora za sopstveno zapažanje i emociju. Pesme su pisane konkretnim i lakim stilom, a od čitaoca ne zahtevaju prethodno znanje ili poduže razmišljanje nakon čitanja. To je još jedan razlog zbog koga čitalac neće biti ravnodušan, emocije su polarizovane” – kaže naš sagovornik.
Od komentara koji su propratili zbirku, nagrađenom pesniku posebno laska poređenje sa princem srpskog i jugoslovenskog pesništva, Brankom Miljkovićem, te ga javnost već sada, gotovo pola veka nakon Miljkovićeve smrti, naziva njegovim naslednikom.

„To su, nesumnjivo, velike reči za mene i moje stvaralaštvo, ali možda preuranjene. On je figura naše književnosti čiji opus i značaj dugo nećemo dostići. Miljkovićev i moj stil, pravac, tematika i struktura pesme se dosta razlikuju. No, ipak i njegove i moje poruke su jake i jasne, a takva pojava zaista nedostaje našem pesništvu. Kako god bilo ostaje komentar jedne od članice žirija da zbirkom „Erinerung” autor poziva na pozitivnu revoluciju. To je komentar koji me je istinski dodirnuo, jer je poruka koju sam želeo da pošaljem, i više nego, protumačena. Danas zaboravljamo da je umetnost tu da ostavi jasnu poruku, katkad da uperi prstom, da opomene, da usmeri, ali i pohvali. Zbirka je iskrena. Pesme koje je sačinjavaju su nastajale godina ranije, te je zbog toga činjenica da sam laureat, možda i bila omaleno iznenađenje, ali ona sama po sebi je sve što sam ja, a ja sam sve što je svaki stih unitar njenih korica. Uzgrad zbirka je posveta svemu onome što me je podstaklo da pišem i svima onima koji su dali doprinos mom nadahnuću. I više mi no prija zapažanje da „Erinerung” govori o ratu, ali i o miru, da priča o istoriji kakvu je ne vide udžbenici, o gradu koji nije mrtav kamen, da iako peva o onome što je minulo, ipak, iz nje dopire proročki ton” – zapaža Fonlamov Francisković.
Ilijina zbirka zbog koje je ova prestižna međunarodna nagrada stigla u Niš, za našeg pesnika je kulminacija jednog stvaralačkog perioda, ali ne i usamljeno delo u njegovom opusu.

ilija-nagrada„Konačno nagrada čiji sam laureat me je podstakla da se posvetim pisanju poezije mnogo više, no što sam to čini do sada, te da o svom pesničkom izrazu razmislim temeljnije, no što sam to činio poslednjih par godina. Da svoju poetičnu misao učinim zrelijom i još više učvrstim svoj stil, na kome umetnik nikada ne prestaje da radi. „Erinerung”, i nagrada koju mu je ova zbirka donela, epilog su jednog ranijeg perioda, i kao što naslov kaže – delo o sećanju i prošlosti. Sada pišem o trenutnim doživljajima, što ću kroz par narednih godina pretočiti u novu zbirku, koja će biti svojevrsni nastavak nagrađene knjige poezije – dodaje talentovani Nišlija.

U narednom periodu Iliju očekuju promocije zbirke u Srbiji i u regionu, na kojima će pored zbirke, na adekvatan način ispromovisati i kulturu svog grada. A, prva od njih će biti održana u prvoj polovini novembra u Nišu, što je rezultat podrške koju mu je Grad Niš pružio.

„Knjige će biti na niškom, beogradskom i zagrebačkom sajmu knjiga, a nadam se će biti i prevedena na bugarski jezik, kako je prvobitno planirano. Uz to, juna me očekuje odgovoran zadatak, kada ću pored izvanrednih znalaca jezika i književnosti, kao laureat, odlučivati o tome kome će pripasti „Venac-Vijenac-Venec” za 2017. godinu, što je za mene neopisiva čast, ali i odgovornost. Sve ovo je za mene san na javi, koji mi je omogućio da se nakon dugo godina bavljenja slikarstvom i dostignuća koja sam tu postigao, pojavim u javnosti i kao književni stvaralac. Poezija mi je donela uspeh, ali mnogo više radim na prozi. Stoga se nadam da ću, kada okončam trenutno delo i projekat, na kom trenutno radim, svoj Niš, kome je i posvećen, obradovati, možda i više nego nagradom čiji sam dobitnik” – otkriva Fonlamov Francisković.

Takođe pročitajte

Proslava Depeche Moda-a uz GIFT bend u klubu Oxygen

U klubu OXYGEN, oaze pravog live zvuka, očekuje nas jedinstvena proslava karijere najvećeg elektro-pop benda …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.