Kako besplatno studirati u Velikoj Britaniji?

Chevening (Čivning) stipendije za master studije u Velikoj Britaniji  finansira Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije (Foreign and Commonwealth Office) a stipendira i jednogodišnje master studije na britanskim univerzitetima.

„Na ovaj način potpuno besplatno možete studirati u Velikoj Britaniji. U pitanju su stipendije za studente iz Srbije koji su do sada već pokazali akademsko znanje, ali imaju i određeno radno iskustvo. Želimo da u Velikoj Britaniji steknu nova iznanja iz oblasti kojima se bave i da se nakon toga vrate u Srbiju kako bi sve ono što su naučili primenili u svojoj zemlji“, izjavio je Jeremy Lang iz Ambasade Velike Britanije u Srbiji na prezentaciji u Media i reform centru.

Sonja Novak, bivša stipendistkinja ovog programa govorila je o svom iskustvu u Velikoj Britaniji.

velika-britanija„Važno je da za početak pronađete program koji vam najviše leži i da na dobar način istaknete svoje ideje. Uspeh na fakultetu je najmanje bitan, važnije je koliko ste angažovani u društvenom životu. Obrazovanje se dosta razlikuje, kod njih je kritičko mišljenje izuzetno važno“ dodala je.

chevening stipendije

Zvezdana Crnogorac iz Ambasade Velike Britanije u Srbiji kaže da je veliko interesovanje za popularnije univerzitete, kao što su Kembridž i Oksford, te da bi poboljšali svoju šansu za upis, ona predlaže da se u komunikaciju sa univerzitetima koje žele da pohađaju stupi što pre.

Stipendija pokriva troškove školarine i potrebne literature, putne i troškove britanske vize, a obezbeđena je i mesečna nadoknada za druge životne troškove. Rok za prijave za Chevening stipendije za akademsku godinu 2017-18. jeste 8. novembar 2016. godine u 12 časova po britanskom vremenu.

Kandidati moraju biti državljani Republike Srbije, a starosna granica ne postoji. Jedino što se od studenata traži je da se nakon studija vrate u Srbiju na najmanje dve godine kako bi primenili sve što su naučili.

Takođe pročitajte

Podrška Evropske unije ženama i mladima početnicima u poslovanju

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva i predstavnica Ministarstva za evropske integracije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.