utorak , 14 jula 2020

Kako besplatno studirati u Velikoj Britaniji?

Chevening (Čivning) stipendije za master studije u Velikoj Britaniji  finansira Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije (Foreign and Commonwealth Office) a stipendira i jednogodišnje master studije na britanskim univerzitetima.

„Na ovaj način potpuno besplatno možete studirati u Velikoj Britaniji. U pitanju su stipendije za studente iz Srbije koji su do sada već pokazali akademsko znanje, ali imaju i određeno radno iskustvo. Želimo da u Velikoj Britaniji steknu nova iznanja iz oblasti kojima se bave i da se nakon toga vrate u Srbiju kako bi sve ono što su naučili primenili u svojoj zemlji“, izjavio je Jeremy Lang iz Ambasade Velike Britanije u Srbiji na prezentaciji u Media i reform centru.

Sonja Novak, bivša stipendistkinja ovog programa govorila je o svom iskustvu u Velikoj Britaniji.

velika-britanija„Važno je da za početak pronađete program koji vam najviše leži i da na dobar način istaknete svoje ideje. Uspeh na fakultetu je najmanje bitan, važnije je koliko ste angažovani u društvenom životu. Obrazovanje se dosta razlikuje, kod njih je kritičko mišljenje izuzetno važno“ dodala je.

chevening stipendije

Zvezdana Crnogorac iz Ambasade Velike Britanije u Srbiji kaže da je veliko interesovanje za popularnije univerzitete, kao što su Kembridž i Oksford, te da bi poboljšali svoju šansu za upis, ona predlaže da se u komunikaciju sa univerzitetima koje žele da pohađaju stupi što pre.

Stipendija pokriva troškove školarine i potrebne literature, putne i troškove britanske vize, a obezbeđena je i mesečna nadoknada za druge životne troškove. Rok za prijave za Chevening stipendije za akademsku godinu 2017-18. jeste 8. novembar 2016. godine u 12 časova po britanskom vremenu.

Kandidati moraju biti državljani Republike Srbije, a starosna granica ne postoji. Jedino što se od studenata traži je da se nakon studija vrate u Srbiju na najmanje dve godine kako bi primenili sve što su naučili.

Takođe pročitajte

UNICEF Inovacioni fond finansira startap kompanije koje se bave blokčejn tehnologijama

UNICEF Inovacioni fond poziva startap kompanije da se prijave na konkurs za finansiranja razvijanja softverskih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.