ilustracija

Po prvi put kampanja skrininga hormona štitaste žlezde

U okviru prve nacionalne kampanje skrininga u Srbiji građani će imati priliku da besplatno urade skrining pregled analize hormona štitaste žlezde i konsultuju se sa lekarima

Cilj kampanje je rano otkrivanje problema u funkcionisanju štitaste žlezde. Kampanja skrininga biće održana tokom maja u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu a kampanju organizuje Srpsko tiroidno društvo i farmaceutska kuća Merck.

Kampanja počinje  u Nišu 14. maja u Roda centru od 10 do 16 časova i tokom dana građanima će biti na raspolaganju tim lekara koji će im besplatno uraditi analizu hormona štitaste žlezde.

U Beogradu, kampanja skrininga biće održana 13. 14 i 15. maja u tržnom centru Ušće, u Kragujevcu, u DIS-u, 14. maja od 12 do 18 časova, dok će u Novom Sadu ekipa lekara biti na raspolaganju građanima u Merkatoru 28. maja od 11 do 17 časova.

Prva nacionalna kampanja skrininga u Srbiji održava se uoči međunarodne nedelje štitaste žlezde, koja se obeležava od 23. do 29. maja, a kampanju su podržali i Fondacija za zdravstvo, apoteke Benu i laboratorija Konzilijum.

Preko 300 miliona ljudi širom sveta pati od problema sa štitastom žlezdom, od čega čak polovina njih nije svesno takvog svog stanja. Simptomi, kao što su zamor i malaksalost, osetljivost ili depresija, u slučaju nedovoljno aktivne štitaste žlezde ili nervoza, prevelika emotivnost, gubitak težine i problemi sa spavanjem u slučaju hiperaktivnosti, mogu se lako zamaskirati u neku drugu bolest.

„Po prvi put u Srbiji imćemo procenu učestalosti nedijagnoistikovanog poremećaja tiroidne funkcije u Srbiji. Rezultati do kojih se bude došlo tokom kampanje skrininga imaće veliki značaj i za srpsku stručnu javnost“, rekao je prof. dr Miloš Žarković, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

„Tiroidna žlezda igra ulogu u regulisanju ukupnog metabolizma i utiče na srce, mozak, bubrege i reproduktivni sistem zbog čega je veoma važno dijagnostikovati njen nepravilan rad na vreme,“ dodao je Žarković.

Kompanija Merck već godinama unazad podržava obeležavanje Međunarodne nedelje štitaste žlezde različitim aktivnostima u Srbiji.

Takođe pročitajte

Kompanija dm predstavila rezultate međunarodnog istraživanja o menstrualnom ciklusu

Menstrualni ciklus još uvek je neprijatna tema za razgovor za više od polovine anketiranih pripadnica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.