Jelena Minardi prkosi godinama i nadmorskim visinama

U njenim godinama podvig je biti na nogama  a ona svoje ne štedi pa iako joj fale još samo tri godine da upiše vek života Nišlijka Jelena Minardi ne odustaje od planinarenja

Planinari više od 50 godina a zdravlje je još uvek dobro služi pa tako može u prirodi da prepešači i više od deset kilometara. Ipak, zbog godina lekari joj ne preoručuju da se penje na nadmorskoj visini većoj od dve hiljade metara. A za sve je „kriv“ pokojni suprug Velimir ili Đino Minardi koji je u čudesan svet planinarenja uveo suprugu i svog sina. Zato je sada  ovoj vaspitačica u penziji glavni oslonac u osvajanju visina sin Slobodana (68).

jelena mianrdi planinarka pk zeleznicarKlarinetista Velimir Minardi je ustvari Italijan Đino Minardi koji se ratnih godina kao zarobljenik obreo kod Aleksinačkih rudnika. Tu se priključio 21.srpskoj udarnoj diviziji gde je Jelena bila politički komesar. Buknula je ratna ljubav a zatim i brak. Svoj radni vek pokojni Velimir je proveo kao vojno lice, član Vojnog orkestra pri Niškom garnizonu.

„Život s njim bio je lep i ispunjen i on je ljubav prema muzici, prirodi i svemu što je lepo preneo na nas. Osećam se svežom kad idem na planinu, zaboravim na probleme koje imamo u životu, mozak se odmori. U planini se čovek oseća divno, život mu se produžava, mislim svaki pohod produžava godinu dana života. Iako se planinarenjem bavim više od pola veka planinarsku značku sam dobila tek sa 82 godine kada sam prepešačila 60 kilometara, ponosna je Jelena koju mnoge generacije pamte kao vaspitačicu u osnovnoj školi „Učitelj Tasa“ u Nišu.
Ljubav prema izviđaštvu i planinarenju prenosila je najmlađima a sada su sa sinom članovi su planinarskog kluba „Železničar“ iz Niša i nemaju nameru da posustanu sve dok ih noge drže.jelena minardi sa sinom slobodano Jelena ne može ni da se seti gde su sve planinarili ali su bili u Italiji, Francuskoj, Visoke tatre, Poljskoj, Mon Blan , Gran sasso, Gran paradiso, Materhorn, Švajcarska…

„Volim da čitam i ručni rad, kao i svaka penzionerka ali se od moje generacije ipak razlikujem po velikoj volji za životom i novim saznanjima. Ispuni mi se srce kada vidim koliko sam omiljena među planinarima, doživljavaju me kao člana porodice i svoju maskotu, kaže Jelena.

 

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.