sreda , 7 decembra 2022

Otvorena izložba “Budućnost života” u galeriji Progres (FOTO)

U prisutvu velikog broja zvanica sinoć je u galeriji “Progres” otvorena izložba “Budućnost života” koju čine 16 dela umetnika iz Srbije i Slovenije koji su od maja do septembra prošle godine bili učesnici istoimene slikarske kolonije u selu Tamnjanica kod Bele Palanke. Izložba će biti dostupna do 25.novembra.

Organizatori kolonije su društvo Pigmalion, Ambasada Republike Slovenije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije a pod pokroviteljstvom NLB Komercijalne banke, opštine Bela Palanka, Destilerija Pigmalion i kompanije Argeta.

“Umetnici su svojim prikazima ilustrovali svoje viđenje budućnosti u okviru Evropske Unije. Zajednička dinamika i  okruženje u Tamnjanici dodatno su inspirisali umetničke sposobnosti učesnika. Tokom likovne  kolonije nastala su 16 dela su pred nama ali i dragocena  prijateljstva i saradnja na polju umetnosti, kazao je otvarajući izložbu ambasador Republike Slovenije u Srbiji Damjan Bergant.

Pomoćnik ministra kulture zadužen za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Stanko Blagojević zahvalio se umetnicima i organizatorima ovog projekta.

“Po meni najvredniji doprinos ovakvog projekta da nas sile života, kao što je umetnost podsete i učine neobičnim ono što smatramo uobičajenim. U tom smislu želim da istaknem predanost i posvećenost Ministarstva kulture ovakvim projektima, naveo je pomoćnik ministra Stanko Blagojević.

Predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke Vlastimir Vuković kazao je da kreativnost i energija koja odiše iz izloženih dela nadilazi svaku krizu. Dela su nastala tokom pandemijske 2021.godine kada su nakon izolacije tek počinjali da se organizuju kulturni događaji.

“U krizama umetnost i kultura su ono što čoveku daje svetlost i nadu a upravo to nam poručuju izložena dela tako da će NLB Komercijalna banka nastaviti da bude uz ono što život čini lepšim, kazao je Vlastimir Vuković.

Osnivač i direktor udruženja Pigmalion Goražd Čuk koji nije krio svoje oduševljenje što su se dela nastala u Tamnjanici našla pred ljubiteljima umetnosti u jednom prelepom prostoru, u galeriji “Progres”. On je podsetio da je inicijativu za koloniju “Budućnost života” dala Ambasada Republike Slovenije u Srbiji  a da su je Ministarstvu kulture i NLB Komercijalnoj banci podržali i da je zbog toga zahvalan svim partnerima.

Kolonija “Budućnost života” ocenjena je kao jedan od najbitnijih projekata na području kulture u Srbiji za vreme  prošlogodišnjeg predsedavanja Slovenije Savetom Evropske Unije (EU). Inače, moto presedavanja je bio  “Futur of living” (Budućnost života) kojim je istaknuto da “umetnici treba da nas vode ka tom cilju”.

 

 

 

Takođe pročitajte

Stručne tribine za radnike u sistemu socijalne zaštite

Nakon aktivnog učešća na Međunarodnom stručnom skupu „Oktobarski susreti socijalne zaštite“ u Nišu, kategorisanja u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.