Podizanje svesti o prevremenom porođaju je prvi korak ka njegovom porazu

Svetski dan prevremeno rođene dece u svetu se obeležio 17. novembra.

Cilj obeležavanja ovog dana je podizanje svesti o prevremenom rođenju i skretanje pažnje javnosti na problem prevremenog rođenja, odnosno rođenja pre 37 nedelja gestacije, koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi na globalnom nivou.

Prema podacima SZO, u svetu se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, od čega 1 milion umre. U Srbiji ta brojka iznosi oko četiri hiljade prevremenih porođaja godišnje, odnosno, 11 beba svakoga dana. Prematuritet je tako vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Bebe se rađaju prevremeno kako u siromašnim tako i u bogatim zemljama.

Neka zdravstvena stanja majki mogu povećati rizik od prevremenog porođaja. To mogu biti: šećerna bolest, srčane bolesti ili bolesti bubrega. Uzrok prevremenog porođaja se najčešće ne zna. Oko 15% prevremeno rođene dece su multiple trudnoće (blizanci, trojke i slično).

Neki problemi s trudnoćom mogu povećati rizik od nastanka prevremenog porođaja:

oslabljeni cerviks koji se počinje prerano širiti
urođene anomalije materice
porodična anamneza o prevremenom porođaju
infekcije (kao što su infekcije urinarnog trakta, intramnionska infekcija)
loša ishrana majke za vreme trudnoće
preeklampsija – visok krvni pritisak i nalaz belančevina u mokraći koji se razvijaju nakon 20. nedeljetrudnoće
prevremeno prsnuće plodovih ovojaka (placenta previa).

Ostali faktori koji povećavaju rizik od prevremenog porođaja su:

dob majke (majke koje su mlađe od 16 godina i starije od 35 godina)
afroameričko poreklo
nedostatak prenatalne nege
nizak socioekonomski status
upotreba duvana i/ili psihoaktivnih supstanci.

Prevremeno rođenom smatra se svaka beba rođena pre punih 37 nedelja gestacije. One obično imaju manje od 2500 grama na rođenju. Bebama sa veoma niskom težinom na rođenju smatraju se one rođene sa manje od 1500 grama i ispod 32. gestacijske nedelje. Nedonešene bebe sa ekstremno niskom težinom smatraju se one ispod 1000 grama i rođene pre 28 nedelje gestacije.

Osnovna karakteristika prevremeno rođene bebe je opšta nezrelost organa i sistema koji su važni za život. U većini slučajeva, nedonošče je u odnosu na doneseno dete manje porođajne mase, dužine i obima glave.

Nakon rođenja, prevremeno rođene bebe mogu se suočiti sa čitavim nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću: otvoreni arterijski duktus koji može uzrokovati probleme sa srcem, nizak krvni pritisak, krvarenje u mozgu, retinopatija povezana sa prematuritetom, brojne infekcije, respiratorni distres sindrom, bronhopulmonarna displazija, nekrotizujući enterokolitis, zastoji u disanju, hidronefroza, umbilikalna i ingvinalna hernija, hipotonija i hipertonija.

Da bi preživele, potrebni su pažljiva nega i kvalitetna medicinska oprema. Modernizacija odeljenja intenzivne nege, uvođenje savremenijih aparata za monitoring vitalnih funkcija, za mehaničku potporu respiratorne funkcije, te praćenje i primena savremenih metoda lečenja, dovela je do konstantnog snižavanja stope smrtnosti nedonešene dece, kao i trajnih sekvela.

U zavisnosti od gestacijske nedelje u kojoj su rođena, procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim problemima kreće se od 30 do čak 60 %. Najčešći dugoročni zdravstveni problemi povezani sa prevremenim rođenjem su: kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja (sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida), mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza.

Neposredno nakon rođenja, prevremeno rođena beba biva odvojena od majke, zbog neophodnosti posebnog lečenja i nege, koje je veoma komplikovano i najčešće zahteva intenzivnu negu. U tim okolnostima, roditelji prevremeno rođene dece izloženi su ogromnom stresu, osećaju nemoć, krivicu, anksioznost, strah.

Pored pomoći stručnjaka, dragocena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom zbog čega se ovaj dan obeležava širom sveta gde roditelji imaju priliku da razmene svoja iskustva. Ljubičasta boja simbolizuju ovu temu, a drugi simboli su podrška i briga za sve koji na neki način preživljavaju teške trenutke borbe zajedno sa malim bebama. Lečenje prevremeno rođene dece složeno je i dugotrajno. Zahteva hitnost i sadrži mnogo rizika.

Podizanje svesti o prevremenom porođaju je prvi korak ka njegovom porazu: zato želimo da podsetimo sve ljude dobre volje da se priključe akciji brige o najmlađima!

Ukoliko želite da se konsultujete sa stručnjakom na ovu ili neku drugu temu, preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Piše: Karin Vasić –Pedijatar

 

Izvor: DokTok

 

Takođe pročitajte

NA PUTU OSLOBAĐANJA OD CIGARETA: lični otpor, slaba motivacija i nedostatak informacija o manje štetnim izborima

Nezdrava ishrana, učestalo sedenje, pušenje, neusaglašen balans između posla i privatnih obaveza – sve su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.