Foto: Pexels (Photo by Yan Krukov: https://www.pexels.com/photo/pregnant-woman-sitting-on-the-floor-while-using-her-laptop-7156570/)

Stvari koje treba uraditi pre porođaja

Bliži se porođaj? Požurite jer ima još puno stvari koje treba odraditi dok beba ne stigne na ovaj svet.

Stiče se utisak da skoro svaka trudnica svoju trudnoću koristi maksimalno kako bi pozavršavala mnoge stvari. Šta mislite zašto to čine? Kao da svet neće postojati nakon bebinog rođenja.

Svet će postojati, ali većina mama se nakon bebinog rođenja potpuno posvećuje toj ulozi i ne želi da je druge stvari ometaju i da na njih troši vreme. Uostalom nakon bebinog rođenja ponekad ume biti vrlo izazovno da se odvoji vreme za razne aktivnosti koje želite ili morate odraditi.

Zato je najbolje da sve važne stvari pozavršavate dok je beba još u stomaku.

Pripremiti neophodne  stvari za bebu

Ovo je sigurno jedna od stvari koje svaka trudnica odradi pre samog porođaja ukoliko je rođenje ne iznenadi znatno ranije. Zašto je poželjno da vam stvari za bebu budu spremne kada dođete kući iz porodilišta? Zato što nakon porođaja žene uglavnom odmaraju i oporavljaju se od samog porođaja. Zamislite samo sebe kada dođete iz porodilišta sa ranom i bebom koja non stop plače i nikako ne spava.

Ne želimo da vas plašimo, ali i ovakav scenario je moguć. Da li će vam u tom slučaju biti do kupovine stvari za bebu, do pranja i peglanja istih? Pa, teško.

Zato je dobro rešenje da neophodne stvari budu spremne za bebu čim uđete u deveti mesec, a po mogućnosti i ranije.

Da ne biste nešto izostavili dobro se informišite šta vam treba, a da ne bi došlo do zaboravljanja neka se tu nađe i ispisana lista stvari potrebnih bebi.

Prilikom kupovine držite se liste, čekirajte i polako pripremajte sve što vam treba. Tu se osim odeće može naći i kozmetika za negu mališana, oprema poput kolica, kadice i još mnogo toga drugog.

Neophodnih stvari za mališane je jako puno, zato ih na vreme pribavljajte kako bi vas dočekale spremne.

Pripremite sve za porodilište

Kada uđete u deveti mesec trudnoće, lagano kreću pripreme za porodilište. Dobro se raspitajte šta vam je od dokumentacije i analiza potrebno kako bi ih na vreme pribavili. Kada je sve uredno i spremno, to lekarima značajno olakšava posao jer imaju uvid u vaše celokupno zdravstevno stanje i sam tok trudnoće. Nikada ne znate da li će vas porođaj ranije iznenaditi, zato se na vreme spremite i mirno dočekajte novog člana. 

Pripremite stariju decu za novog člana porodice

Da bi starija deca lepo prihvatila novog člana porodice, jako je važno da ih na njega pripremite. Još dok je beba u stomaku dozvolite da deca ostvaruju kontakt kroz maženje stomaka, pričanje bebi. To je odličan način da zavole bebu i da budu spremni za nju kada dođe kući. Naravno da će nepredviđenih i  izazovnih reakcija i ponašanja uvek biti, ali to je sasvim normalno i njih ćete rešavati u hodu. Važno je da temelj bude dobro pripremljen, a nadgradnja nakon toga ide svojim tokom. 

Negujte se prirodnim preparatima

Većina žena veoma vodi računa o nezi svog tela. Kvalitetna nega, a pogotovo nega kože  tokom trudnoće veoma je važna. Mackajte se bez hemijskih otrova, to je sigurno najbolji savet koji ste mogli dobiti. Imajte na umu da sve  što nanesete na svoju kožu, kroz krvotok može dospeti do bebe u većoj ili manjoj meri. Zato je uvek bolja opcija da prirodni sastojci hrane vašu kožu, a ujedno i vaš organizam i bebu.

Ukoliko kožu dovoljno nahranite i ojačate, ona će se nakon porođaja lakše i sa manje posledica vratiti u svoje prvobitno stanje. 

Otputujte

Ukoliko vam zdravstveno stanje dozvoljlava putovanja, iskoristite ovu mogućnost pogotovo ako je na putu prva beba. Ovo je možda jedinstvena prilika da još malo vremena nasamo provedete sa svojim partnerom na nekoj lepoj destinaciji. 

Ne mora to biti nikakva egzotika koja zahteva naporna putovanja. Dovoljno je da pronađete neko prirodno skrovište u neposrednoj blizini i napunite baterije za sve što vas očekuje. 

Okupite drugarice

Nikako nemojte preskočiti viđanje sa najboljim drugaricama. Naravno da se ne opraštate od njih, ali neko vreme će vam beba ipak biti prioritet. Sada dok je još uvek u stomaku dopušta vam da to piće sa omiljenim ženskim svetom traje koliko god vi to želite. 

Pročitajte knjige koje nikako da dođu na red

Ako volite da čitate i pritom u kući imate naslove koji nikako ne stižu na red, sada je pravo vreme za to. Nadamo se da koristite svoju trudnoću i da se malo više posvećujete sebi. Zato pravac do police, bibilioteke ili još bolje na sajam knjiga i uživajte u omiljenom štivu. 

Pozavršavajte poslovne obaveze

Ukoliko ste radoholičar pa i tokom trudnoće vredno radite, pre samog porođaja bi bilo poželjno da na posao stavite privremenu tačku. Privedite kraju projekte ili nađite adekvatnu zamenu dok ste vi na porodiljskom odsustvu. Mnogim ženama nije lako da se odreknu svog posla, ali porođaj zahteva da na neko vreme ipak bude tako. Zato napravite dobar biznis plan kako bi ste na neko vreme ipak bili mama, a vaš posao i dalje tu kada za njega dođe vreme. 

 Mnogo je stvari koje treba pozavršavati pre samog porođaja. Dobra vest je da za njih imate devet meseci, tako da se sve može stići. 

 

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.