Opera „Čarobna frula“ u Nišu – Mocart na srpskom jeziku

Opera „Čarobna frula“, jedna od 21 opera koju je komponovao slavni Volfgang Amadeus Mocart izvedena je sinoć premijerno sinoć pred niškom publikom u režiji Ivana Vukovića a pod dirigentskom palicom Dejana Savića.

Kao dirigent druge premijere pojaviće se Zoran Stanisavljević a predstavu su izveli  u koprodukciji niško Narodno pozorište i Simfonijski orkestar. Značajna je uloga Fakulteta umetnosti ali i hora Studentskog kulturnog centra.

U suštini pred publikom je „domaći“ proizvod, odnosno delo za čije stvaranje su zadužene niške snage. Sjajni tenor Ljubomir Popović (Tamino) i bariton Nikola Mikić (Papageno) u dva čina, odnosno više od dva sata sa pauzom od 15 minuta tražili su ljubav svog života savladavaju prepreke uz pomoć svojih veština i „više sile“. Sa sopranom Jelenom Jovanović (Pamina) imali su zapažene duete koje je znalačka publika umela da prepozna. Simpatije je pobrala i sopran Ana Bosert u ulozi Kraljice noći ali i bas Marko Milisavljević kao Sarastro. Celokupna pevačka postavka koji su činili još i sopran Miona Vukadinović, tenor Nikola Stamenković, soprani Katarina Mihailović, Milana Andrašević, Nena Đurić, Sofija Lazić, Jelena Todorović, Anđela Nedeljković, baritoni Pavle Aranđelović i Emil Verzio, tenor Nikola Đorđević nagrađeni su aplauzima publike. Kroz operu je publiku vodio Mocart, odnosno Marko Pavlovski i njegova muza Gospođica Smrt koju tumači Bratislava Milić.

Svoje zadovoljstvo što je postavljeno ovo zahtevno delo nije krio dirigent Dejan Savić iz Beograda koji je već Nišlijama u nekoliko navrata pomagao da se upišu u kartu gradova koji neguju ovaj muzički žanr.

„Saradnja sa niškim umetnicima traje više od 40 godina, podseća Savić koji ističe da se u Nišu oseća udobno i ugodno dok stvara jer niški umetnici vole da rade. Jedan je od onih koji se zalaže da opera u Nišu bude  postavljana najmanje dva puta godišnje

„I Grad Niš ume da prepozna potrebe kulture, da to nije više zabava, nije „leba prkeo pogače“ nego je to civilizacijska potreba za jedan grad od preko pola miliona ljudi da ima svoje događaje potpuno ravnopravno sa Beogradom i Novim Sadom i to je ono što je meni ideja. Opera mora da se formira kao institucija kao jedno krilo, kao odeljenje Narodnog pozorišta i Simfonijskog orkestra. Polako se stvaraju uslovi da opera postoji u Nišu i mislim da to nas u bliskoj budućnosti očekuje. Postavili smo sada jedno zahtevno delo, Mocart na srpskom jeziku a pre toga smo imali  „Slepog miša“, „Seviljskog berberina“ i „Karmen“. Ja bih ako budem u prilici sledeću postavio jednu veću italijansku operu i time da se pozdravim sa Nišom i operom u tom smislu. Niš ima već formirano telo, instituciju i umetnike a tu su i sjajni dirigenti kao što je Zoran Stanisavljević, zatim Milena Injac, Suzana Kostić, Zoran Andrić  tako da će Niš imati svoju autentičnu opersku scenu, kaže Savić i dodaje da će ova opera biti izvedena 15.juna na Tvrđavi.

 

 

Takođe pročitajte

Za 30. rođendan „Nišville“ angažuje 300 volontera!

Nišville Jazz Festival će u ovoj godini proslaviti dva jubileja, 30. godina postojanja i 15. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.