sreda , 22 marta 2023
Učenička kompanija BioFilter Foto: A.Nikolić

Od opuška cigarete do biljke

Učenici od drugog do četvrtog razreda iz svrljiške srednje škole ”Dušan Trivunac Dragoš” formirali su učeničku kompaniju “BioFilter” koja je osmislila biorazgradivi filter za cigarete napravljen od nebeljene celuloze koji u sebi sadrži seme biljaka.

Oni su se sa svojim projektom “Ne uništavaj, ozeleni“ nadmetali na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija čiji rezultati još nisu saopšteni. Anđela Nikolić, učenica drugog razreda Gimnazije kaže da nisu ni sanjali da će njihova ideja da izazove toliko interesovanje.

U Srbiji se dnevno odbaci oko 27 miliona opušaka cigareta, dok je to na godišnjem nivou 26,5 milijardi opušaka. U svetu je taj broj daleko veći. Stepen zagađenja je veliki, podaci pokazuju da godišnje u okeanima završi 13 miliona metričnih tona plastičnog otpada, od čega jedan deo jesu opušci cigareta. Oni predstavljaju opasnost po životnu sredinu, ne razgrađuju se, uništavaju svu vegetaciju oko sebe i smanjuju masu korena biljaka, kaže Anđela koja ističe da cilj njihove učeničke kompanije nije da promovišu pušenje već da uz pomoć biorazgradivog filtera doprinesu očuvanju životne sredine.

Biofilteri
Foto: BioFilter učenička kompanija

Istraživanja pokazuju da se opušci cigareta u prirodi zadržavaju i preko 25 godina. Iz tog razloga mi želimo da postojeće filtere koji su mahom napravljeni od plastičnih materijala zamenimo našim biorazgradivim filterima. Naš BioFilter je napravljen od nebeljene celuloze, a u sebi sadrži seme biljaka, pojašnjava Anđela koja je sa Urošem Žikićem prošle godine osvojila treće mesto na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija sa svojom pogačom za pčele od lekovitog bilja.

Pošto su članovi tog tima završili srednju školuza ovogodišnje takmičenje pridružili su im se Tanja Vasiljević, Teodora Božinović i Tadija Ristić.

Svi smo različitih interesovanja ali nas je okupila ideja da pomognemo planeti, kažu ovu srednjoškolci koje je malo iznenadila “slava” i interesovanje za njihov proizvod s obzirom da dolaze iz male sredine.

Potrudili su se da neke komponente svog proizvoda nabave u inostranstvu a seme biljaka je autohtnono.

 Onog trenutka kada se filter nađe na zemlji uz pomoć vode i vlage seme počinje da klija. Filter semenu služi kao rezervoar za vodu do onog trenutka dok se koren biljke ne veže za zemlju. Кako biljka raste počinje ubrzanija razgradnja filtera. Nakon 6 meseci filtera nema, ali je priroda ozelenjena jednom biljkom, kažu ovi mladi ljudi veoma posvećeni očuvanju životne sredine.

Кažu da su ovi filteri skuplji ali i ukazuju da je potrebno 38 triliona dolara kako bi se veštački stvorio kiseonik koje bi čovečanstvo moglo da diše samo 6 meseci. Zbog toga žele da se što pre počne sa zamenom filtera kako bi se posledice izbegle.

Takođe pročitajte

Sve što ste želeli da znate o menopauzi

U martu mesecu smo organizovali još jedan DokTok live na kom je o menopauzi i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.