Nova zvezda japanske jazz scene na Nišville

 

Kvartet „Ralyzzdig” koji predvodi nova zvezda japanske džez scene saksofonista, pevač i kompozitor YuichiroTokuda nastupiće na ovogodišnjem  Nišvilu poslednje večeri festivala, u nedelju 14. avgusta.

Nakon studija na prestižnom Berklee College of Music u Bostonu, saksofonista Yuichiro Tokuda se vratio u Japan i već prvim albumom zauzeo značajno mesto u svojoj domovini –inače jednom od najvećih svetskih džez tržišta.

U recenziji magazina „Jazz Life“ njegov album „Initial Impulse“ (2007) je ocenjen kao  „sečivo aktuelnih progresivnih džez formi“. Recenzije narednih  albuma sastava,  koji od tada nastupa pod imenomYuichiro Tokuda`s “Ralyzzdig”(„Urban Lights / Umi Toki Kaze Iro“ -2007,  „Imagination LIVE @ Shinjuku PIT-INN“ – 2010 „Imagination“ – 2010 „LIVE @ Akasaka B-flat“ – 2012 i „Crossing Colors“ – 2013) – po pravilu su sadržali odrednicu: “remek delo”.

Tokuda je prvi džez muzičar koji je od stranevlade Chiba-City dobio priznanje „nova ličnost godine u domenu umetnosti i kulture“.

Od 2010. do 2014. godine ulazio je u finala britanskog i američkog takmičenja kompozitora u „jazz“ i „jazz & blues“ kategorijama, a na Internacioanlnom „songwriting“ takmičenju dva puta je u ovim kategorijama dobijao i specijalna priznanja.  Inače, naziv benda  „Ralyzzdig“ je kovanica sastavljena od reči RAY, LYRIC, JAZZ i DIG, a ima značenje „to dig into Jazz that sends out hot ray and touches the heart with lyrics“.

Osim Tokude, članovi sastava su i Shunichi Yanagi -klavir, Tomoya Ohgaki – bas i Yuto Maseki -bubnjevi. Grupa redovno nastupa na najznačajnijem japanskom festivalu „Yokohama Jazz Promenade“, a Tokuda sa svojim bendom ili kao gost u drugim projektima  za sobom ima turneje i festivalske nastupe širom Azije (Malezija, Kina, Koreja, Indija, Liban..), ali i u Evropi (Holandija, Belgija, Francuska) i Severnoj Americi (Kanada). Od strane magazina “Canadian music week” nastup  Yuichiro Tokuda`s “Ralyzzdig” na Toronto jazz festivalu 2013. godine ocenjen je (uz prosečnu ocenu 9,8 od maksimalnih 10) kao najbolji u konkurenciji više od 1000 bendova uz konstatacije da je ovaj sastav to “drm tim” za svakog producenta ili snimatelja, kao da su “svi ljubitelji savremenog džeza koji su propustili nastup ovog benda – propustili najbolji nastup festivala”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=WwQiYqnaF6s

https://www.youtube.com/watch?v=YQl6K6sZ6ck&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=Rp3II-WStHA

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.