subota , 16 januara 2021

Solarijumi će biti zabranjeni za mlađe od 18 godina?

Solarijumi spadaju u prvu kategoriju razika za razvoj kako melanoma tako i nemelanomskih karcinoma kože. Samo jedan odlazak u solarijum povećava šansu za razvoj karcinoma kože, upozorava docent dr Danica Tiodorović, generalni Sekretar Udruženja dermatovenerologa Srbije i predstavnik Srbije u Međunarodnom udruženja za dermoskopiju

Naša sagovornica ističe da je za više od 450 000 novootkrivenih melanoma godišnje u svetu odgovoran upravo solarijum.

“S obzirom da je koža kod mlađih osoba tanja i ima manju sposobnost pigmentacije, solarijumi su naročito opasni za osobe mlađe od 18 godina. Zato je Udruženje dermatovenerologa Srbije poslalo zahtev za zabranu solarijuma za osobe mlađe od 18 godina  Ministarstvu zdravlja i Odboru za zdravlje i porodicu Narodne skupštine..

docent dr danica tiodorovicMeđutim, solarijumi su štetni i za odrasle osobe, naročito svetle kože, sa većim brojem mladeža,  kao i osobe koje su prethodno već imale ili je neko u njihovoj familji imao karcinom kože.

Posebno pitanje se postavlja vezano za ispravnost solarijuma u Srbiji, s obzirom da još uvek ne postoji zakon o proveri ispravnosti samih lampi kao i količini prethodne emisije UV zraka, kao i nedostatka jasno definisanih pravila prilikom uvoza i upotrebe ovih aparata. Upravo iz tog razloga, Udruženje Dermatovenerologa Srbije poslalo je zahtev kako za zabranu solarijuma za mlađe od 18. godina tako i za formiranje  pravilnika o upotrebi solarijuma u Srbiji  Sektoru za inspekcijske poslove, Sektoru za zdravstveno osigaranje, Sektoru za organizacijske poslove i Sektoru za lekove Ministarstva zdravlja.

Kao odgovor na ove zahteve, u Srbiji će uskoro biti zabranjeni solarijumi za osobe mlađe od 18. godine, a za starije od 18. godina tek  nakon informisanja o štetnosti solarijuma i potpisivanju dokumenata da su obavešteni o rizicima izlaganja,  mogu se izlagati ovoj vrsti veštačkog  UV zračenja. Pored ovih izmena, najavljen je i novi pravilnik o kozmetičkim salonima.

Zapravo, u većini evropskih zemalja solarijumi su odavno  zabranjeni za mlađe od 18. godina, a sama EU je dala preporuka da se od 2017. solarijumi više i ne koriste.

Ove mere su neophodne, uzimajući u obzir činjenicu da se incidenca melanoma i nemelanomskih karcinoma kože drastično povećala  u Srbiji, pri čemu najveći  porast oboljevanja zabeležen je upravo kod mladih žena, što se povezuje sa povećanim izlaganjem suncu, ali i korišćenjem solarijuma.

 

 

Takođe pročitajte

Da li je ovo prava Ono?

Jedna od onih slavnih žena, kojima su jače polovine zapravo dale punoću njihovom imenu i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.