Niška Petničarka pomagaće mladima da nađu posao – nemojte sedeti “skrštenih ruku”

Od završetka školovanja do prvog posla put uglavnom nije lak. Tome svedoči i polaznica Petnice, danas svršena psihološkinja Marija Todosijević.

Ipak, zahvaljujući programu Moja prva plata dobila je šansu da u Nišu započne karijeru u struci. Počela je da se bavi upravo zapošljavanjem, a kako kaže, motiv da se usavršava baš u ovoj oblasti je želja da pomogne mladima da započnu svoju profesionalnu karijeru.

Prema zvaničnim podacima, tranzicija od škole do prvog stabilnog posla u Srbiji traje skoro dve godine, što je mnogo duže od evropskog proseka. U zemljama EU je ovaj prosek 6,5 meseci, kako se navodi u Strategiji zapošljavanja u Srbiji od 2021. do 2026. godine.

Osnovne studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Nišu Marija je završila 2020. godine. Tokom školovanja bavila se istraživačkim radom, a ljubav prema psihologiji rodila se upravo u istraživačkoj stanici Petnica, čija je polaznica bila kao srednjoškolka. U tom periodu, ali i tokom studija, bavila se istraživanjima iz oblasti kliničke psihologije.

Krajem 2021. ulazi u program Nacionalne službe za zapošljavanje Moja prva plata, koji je namenjen mladima bez radnog iskustva. Danas, uporedo sa praksom u niškoj Agenciji za privremeno zapošljavanje, ona priprema svoj master rad ali i državni ispit za rad u zapošljavanju.

Dobila sam priliku da steknem prva radna iskustva u struci zahvaljujući Mojoj prvoj plati i dolasku u Agenciju, ali to je tek početak. Sve zavisi i od lične motivacije za usavršavanjem, ali i od volje i angažovanja mentora u firmama u kojima su mladi na programu – ističe ova praktikantkinja.

Iako je entuzijazam za učenjem i usavršavanjem preusmerila na zapošljavanje, Marija ističe da u ovom poslu postoje veliki izazovi.

S obzirom na to da internet, a pre svega društvene mreže, olakšavaju nalaženje posla, mnogi mladi i dalje ne umeju da iskoriste digitalni prostor. To potvrđuju neadekvatni odgovori na brojne oglase za posao, ali i nedovoljno efikasno predstavljanje poslodavcima i nedostatak veština u pisanju CV-ja. Mladi su u ovom smislu nesnađeni i potreban im je svaki vid podrške prilikom prelaska iz školovanja na posao – kaže Marija.

Karijerno vođenje i savetovanje u kome se ona obučava, jedan je od načina da se mladi usmere na pravi profesionalni put, dodaje, ali i da steknu veštine neophodne za adekvatno predstavljanje budućim poslodavcima.

Nedostatak praktičnog znanja je, takođe, jedna od većih prepreka za mlade koji izlaze na tržište rada, ali ne i nepremostiva. Njen savet vršnjacima i svim ljudima koji traže posao je da budu uporni, radoznali i kreativni, ali i da se ne plaše da naprave prvi korak.

Ako ste završili srednju školu ili fakultet koji ste želeli, već imate dobru polaznu osnovu. Sledeći korak je izlaganje tržištu rada – direktno poslodavcima ili Nacionalnoj službi za zapošljavanje. U svakom slučaju, nemojte sedeti “skrštenih ruku” – dodaje.

Svoja istraživačka iskustva primeniće i na posao u Agenciji gde uveliko priprema upitnike i strategije promocije poslova ka mladima.

Poražavajuće joj je, dodaje, što su nedavna istraživanja u Srbiji pokazala da mnogi mladi žele da odu iz zemlje i da je za većinu na neki način prihvatljivo da posao traže preko veze.

Takođe pročitajte

Doktor Milić postao počasni član Svetske organizacije vaskularnih hirurga

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić postao je počasni član najveceg svetskog udruženja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.