Foto: Artem Podrez / Pexels

Vođenje malog biznisa u tri jednostavna koraka

Moderno poslovanje danas postavlja pred preduzetnike brojne izazove, o kojima se može posebno govoriti u kontekstu aktuelnih dešavanja u vezi sa pandemijom virusa korona.

Neovisno o datim aktuelnostima, za pokretanje svakog biznisa je važno načiniti neophodne analize i procene koje će uticati na pozicioniranje na trištu i efektno oglašavanje, uzimajući u obzir mahom veliku konkurenciju koja odlikuje poslovnu realnost današnjice.

Ukoliko ste odlučili da pokrenete svoj posao, jasno je da ste svesni visokih zahteva tržišta i važnosti pravilnog i temeljnog pristupa svim koracima poslovanja, što vaš mali biznis svakako čini velikim poduhvatom. Među brojnim faktorima uspešnosti svakog malog biznisa, postoje određene stavke koje se ispostavljaju kao najznačajnije, te ćemo, u težnji da vam pomognemo na putu ka poslovnom uspehu, u tekstu koji sledi izneti tri osnovna koraka koja je kao vlasnik kompanije potrebno da načinite.

Originalna ideja u skladu sa vašim znanjima i veštinama

Ne biste li bili postavili temelje uspeha svom poslovnom poduhvatu, potrebno je da na prvom mestu dođete do ideje koju odlikuje originalnost, a koja je pri tome u okviru oblasti za koju ste stručni. Upoznajte se sa tržištem, istražite potražnju i načinite plan vašeg poslovanja, uzimajući u obzir sve faktore koji mogu uticati na to da vaša ideja i kompetencije budu naposletku isplative u formi biznisa. O proizvodu ili usluzi koju želite da plasirate na tržištu se dobro informišite, ne biste li stekli uvid u to na koji način su slični poslovni poduhvati doživeli uspeh, koje su odlike vaših potencijalnih klijenata ili kupaca, odnosno na koji način bi trebalo da im pristupite. Analizom konkurencije ćete takođe doći do zaključaka koje bi to bile eventualne greške koje bi mogle biti prepreka vašem biznisu da procveta, te da se potrudite da ih izbegnete i da bolje prilagodite svoj način poslovanja zahtevima tržišta.

Uslovi za rad i opremanje prostora

Ne biste li uspešno vodili svoj posao, vrlo je važno da obezbedite sebi i zaposlenima neometane tokove rada, što podrazumeva adekvatno opremljen radni rostor. Ukoliko ovo rešavate u hodu i pristupate vođenju biznisa bez postavljenih osnova u ovom smislu, možete značajno usporiti postizanje rezultata, što naposletku šteti daljem napretku, imidžu kompanije, te i može dovesti do gubljenja klijenata. Funkcionalna kancelarija i neophodan kancelarijski materijal, kako potrošni tako i u vidu računara, računarske periferije i eventualnih specijalnih aparata za konkretnu delatnost kojom se bavite, predstavljaju investiciju koju ne bi trebalo da odlažete. Nakon što omogućite osnovne uslove za rad vaše kompanije, možete početi da se bavite daljim napretkom i nadogranjom.

Oglavašavanje putem medija i prodajna prezentacija

Moderne tehnologije danas pružaju brojne mogućnosti za oglašavanje vašeg biznisa i činjenica da pokrećete sopstveni posao u digitalnoj eri znači da njegov uspeh umnogome zavisi od vaše prisutnosti na mrežama i vidljivosti na pretraživačima. U cilju postizanja uspeha kojem težite je nesumnjivo veoma važno da načinite dobar marketinški plan i iskoristite što više opcija modernih tehnologija za prezentovanje svoje kompanije, tačnije proizvoda ili usluge koju nudite. U vezi sa time, važno je i da napravite atraktivnu prodajnu prezentaciju, koju ćete slati u okviru svoje ponude potencijalnim klijentima ili kupcima. Digitalne tehnologije će vam svakako olakšati razumevanje vaše ciljane grupe, te budite aktivni, pratite reakcije i prilagođavajte im način na koji predstavljate biznis, a takođe razmotrite i eventualne dodatne pogodnosti koje vašu ponudu mogu učiniti privlačnijom.

Iako u teoriji jednostavni, koraci malog biznisa ka konačnom uspehu zahtevaju postupnost i pažljivu procenu značaja različitih faktora, te mnogo prilagođavanja, ne biste li naposletku došli do savršene formule kojom ćete postići svoj cilj. Nemojte postati malodušni pri prvom susretu sa preprekama, već budite istrajni i formirajte svoj pristup poslovanju sa uverenjem da ono ima potencijal da bude više no isplativo, a nakon što ste načinili analizu tržišta.

Posvećenošću i trudom ćete zasigurno postići visok nivo vašeg poslovanja i stići do poslovnog plana, kao i marketinške taktike kojom ćete svoj posao efektno prezentovati putem najrelevantnijih medija. Implementiranjem ključnih koraka u vašu poslovnu strategiju ćete ubrzo doći do rezulatata kojima se svaki vlasnik malog biznisa nada.

Velibor Živkov

Takođe pročitajte

Životne lekcije kao deo dodatne nastave

Gimnazijalke iz Leskovca, u pratnji profesorke engleskog jezika Biljane Pipović, posetile su udruženje „Naš svet“ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.