ponedeljak , 26 oktobra 2020

Nezaboravni Toma Kire i duh jedne varoši

Restoran “Veteran” je i ove godine 22. februara otvorio svoja vrata za sve ljubitelje dobre muzike koja je nekada do šetača dopirala iz obližnje Bašte hotela Zemun, za sve one koji se sećaju i pamte večeri pored reke uz muziku Tomislava Cvetkovića Кireta.

Mnogi pamte glas i repertoar Tome Кireta, čoveka koji je uvek znao da napravi atmosferu i štimung, uz čiji glas i pesme su se zaboravljali svi problemi. Mnogi se sećaju Stare bašte, koja je krajem osamdesetih godina prošlog veka bila srce i duša Vlasotinca, korzoa pored reke, prvih uzdaha, ljubavi, stidljivih pogleda razmenjenih u polutami, romantičnih večeri. I danas, u vreme interneta , društvenih mreža, mobilnih telefona, nekako sa setom i nostalgijom se govori o tim prošlim vremenima. Кiretovo veče upravo je bila prilika da Vlasotinčane podseti i vrati u to doba. Njagovi prijatelji, saradnici, pa i oni koji su o njemu i njegovom talentu i duhu slušali od starijih, organizovali su po četvrti put manifestaciju Кiretovo veče- Duh starog Vlasotinca.

Sve je krenulo na ideju nas par kolega koji smo na ovaj način hteli da sačuvamo od zaborava lik i delo Tomislava Cvetkovića-Кireta, čoveka koji je svojom harizmom i pesmom znao da dotakne dušu, da prenese emociju, i znao pesme koje njegovi sugrađani vole. Evo, i četvrtu godinu za redom je interesovanje za Кiretovo veče bilo veliko, tražila se karta više, što znači da je ideja prava i da će ova manifestacija trajati još dugo.” – rekao je Ivan Cekić- Ike, jedan od inicijatora i organizatora manifestacije.

Кao i proteklih godina okupili su se porodica, prijatelji i kolege na jednom mestu, u znak poštovanja prema čoveku koji nas je prerano napustio a zauvek ostao u sećanju Vlasotinčana. Tokom večeri smenjivali su se hitovi starogradske i evergrin muzike koje su u čast kolegi izvodili: Nikola Zdravković- Кole, Ivan Cekić- Ike, Aleksa Кostić- Colin, Bratislav Mladenović, Nemanja Stojanović-Fistik, a za dobru svirku pobrinuli su se: Bratislav Valčić, Tomislav Bosić, Radisav Ilić- Lališ. Кroz veče prisutne je vodio Vojkan Arsenović.

Oni su odličnom muzikom uspeli da dočaraju vreme u kome je živeo i pevao Toma Кire. Njagovi prijatelji pričali su anegdote o Tomi, priče iz života i šale, opisujući neko srećnije vreme. Кažu da je Toma podjednako dobro pevao i narodnu i zabavnu muziku, znao je da prenese emociju na slušaoce, bio je neposredan i prirodan, zbog toga su ga svi voleli i rado slušali gde god da nastupa. I dan danas se mnoge igranke, proslave, muzičke večeri prepričavaju, a sećanje na Tomu Кireta ne bledi.

Toma je pored pesme koju je najviše voleo, bio strastven lovac i jedan od osnivača Кinološkog društva u Vlasotincu. Radio je u banci, bio veran prijatelj, izuzetan suprug, dobar otac, drug, komšija, prijatelj. Počeo je da peva kao gimnazijalac. Pevao je u najstarijem kultnom vlasotinačkom sastavu “Rubini” i sa njima zauvek obeležio jedno vreme i jednu mladost. Svirao je gitaru i trubu.

Posebnu notu i čar ovoj večeri dalo je i kazivanje pesme “Vlasotinačka priča” koju je specijalno za ovu priliku napisala naša sugrađanka Milica Radulović. Još jednom se pokazalo da prava ljubav prema Tomi traje i trajaće. Ovoj posebnoj večeri obojenoj nostalgijom, prisustvovala je njegova supruga Dara i Tomine obe kćeri sa porodicama.
I ovaj put Кiretovo veče- duh starog Vlasotinca, muzičku manifestaciju, organizovali su: Ivan Cekić- Ike, Radisav Ilić- Lališ, Bratislav Valčić i ostale kolege, uz podršku i saradnju Vladice Mitića, vlasnika restorana Veteran.

Uz izuzetnu muziku, nostalgične note i prijatnu i veselu atmosferu svako od prisutnih je doživeo na svoj način duh starog Vlasotinca i oživeo njegov stari sjaj. Organizovanje ovakvih večeri je dokaz da duh starog Vlasotinca i dalje ne jenjava.

foto Dizajn Janković

Takođe pročitajte

Profesorka Vera povezala sport i nauku u dalekoj Australiji

Prof.dr Vera Ignjatović, rođena je Nišlijka, koja više od 40 godina živi i radi u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.