Nenad iz Niša prvi do Časnog krsta na Vlasinskom jezeru

Novica Tončev, ministar u Vladi Republike Srbije prisustvovao je tradicionalnom plivanju za časni krst na Vlasinskom jezeru, koje se, po šesti put, održava na Bogojavljenje.

Popularnu kulturno sportsku aktivnost organizovala je opština Surdulica, Sportski savez Surdulica, Turistička organizacija Surdulica i Karate klub ,,Tanden”.

Manifestacija je počela održanom Liturgijom u crkvi Svetog Ilije na Vlasina Ridu, nakon čega je usledilo dobro poznato i svima omiljeno plivanje na jezeru. Ovogodišnji pobednik koga će, prema narodnom verovanju, sreća pratiti cele godine je Kožović Nenad iz Niša, a ukupno je učestvovalo 76 plivača.

„Kada su u pitanju srpski običaji i tradicija, nema izuzetaka. Plivanje za časni krst je deo naše kulture, našeg verovanja i održava se na jedan od najvećih pravoslavnih praznika. Svako ko se odluči na ovaj hrabar i naporan čin zaslužuje veliko poštovanje. Ovaj događaj je mnogo više od takmičenja, zapravo i ne treba da ima takmičarski karakter, već treba da se ogleda u tome da svi ujedinjeni u veri učestvuju. To je najznačajniji momenat, jer daje dodatnu snagu da se izbore sa neadekvatnim uslovima i da svako izađe kao pobednik. Želeo bih da čestitam svima koji su u svojim gradovima plivali za časni krst i da poželim da ih vera, snaga volje i mir prate cele godine,  izjavio je ministar Novica Tončev.

Kako bi učestvovli, plivači su morali da ispune sledeće uslove: završen Božićni post, da pristupe plivalju pravoslavnim duhom, a ne takmičarski i da su prošli lekarski pregled. Vlasinsko jezero, prirodni dragulj naše zemlje, je najviša destinacija na kojoj se održava ova manifestacija, jer se nalazi na preko 1.200 metara nadmorske visine.

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.