Nikola iz Vlasotinca prvi do Časnog krsta na Gradskom jezeru

Nikola Stanković iz Vlasotinca ovogodišnji je pobednik plivanja za Časni krst na gradskom jezeru u Vlasotincu. On je prvi doplivao do krsta za koji se ove godine takmičilo 20 plivača, među kojima je bila i jedna žena. Ovaj fudbaler FK Vlasina osvojio je krst iz drugog pokušaja.
„Već sam jednom plivao za krst, ali mi je pobeda za malo izmakla. Sada sam uspeo i veoma sam srećan – rekao je Nikola po izlasku iz vode.
Njega i ostale plivače blagosiljao je episkop niški Arsenije.
Silaskom Isusa Hrista u reku Jordan osvećuje se voda, a preko vode i priroda i tvorevina Božja, tako da nam daruju svetu tajnu krštenja kojom sa sebe skidamo sve grehe od praroditeljskog do momenta krštenja i daruju nam blagodat Duha Svetoga – poručio je vladika.
Predsednik opštine Bratislav Petrović rekao je da smo se okupili 15.put da pozdravimo hrabre plivače da doplivaju do krsta u Vlasini.
Vlasotincu je priroda podarila jedan od najlepših ambijenata za organizovanje ovakve manifestacije i zadatak svih nas je da nastavimo da negujemo Bogojavljensko plivanje – rekao je Petrović.
Predsednik Udruženja Poštovalaca Svete Gore Atonske Srba Takić poručio je da je važno da negujemo sabornost koju nam praznik Bogojavljenje donosi.
Pobednik je dobio krst koji je izvukao iz vode, a koji je u duborezu urađen u manastiru Svetog Ilije u Kacapunu kod Vladičinog Hana. Njemu je zlatnik tradicionalno darivala Zlatara „Janković“ iz Novog Sada. Zlatnike su dobili i najmlađi i najstariji plivač, a darivali su ih porodice Đokić i Kocić i Zlatara „Jovan“ iz Vlasotinca. U organizaciji Udruženja golubara Poštar iz Leskovca tradicicionalno su poletela 33 goluba, što je broj godina ovozemaljskog života Isusa Hrista.
Pripadnici Žandarmerije su i ove godine bili prisutni u Vlasotincu – kao učesnici plivanja i kao podrška sa čamcem u vodi. Temperatura vode bila je 1 stepen, a temperatura vazduha 2 stepena.
Prateća manifestacija plivanja za Časni krst i ove godine bila je Pihtijada. Po oceni žirija, ovaj zimski specijalitet najbolje je pripremila Verica Cvetković, a drugo mesto je osvojila Brankica Lepojević, a treće je pripalo restoranu Jaz. Nagrade u vidu posuđa dobitnicima je obezbedila Turistička organizacija.
Na obalama gradskoh jezera okupilo se oko 3000 posetilaca. Organizatori Bogojavljenskog plivanja u Vlasotincu su Udruženje poštovalaca Svete Gore Atonske i Turistička organizacija, pokrovitelj je opština Vlasotince. Podršku su pružili SRC Vlasina i Kulturni centar.

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.