Ne odustajte od leta – kokteli Marfi Paba

Mogu se piti tokom cele godine ali je leto ipak godišnje doba kada su najpopularniji jer mešavina alkohola, sokova i leda u obliku koktela idealna je za uživanje i rashlađivanje.

Barmen Petar Pecarski iz popularnog leskovačkog kafića Marfi Paba (Murphy Pub) ustupio nam je recept za traženi koktel „Happy sombrero“.
koktel happy sombrero„Potrebna je tekila 0,05,  liker od breskve 0,03,  blue curasao 0,01 i sok od ananasa. Sve to sipati u šejker i dobro promućkati. Sipaj u čašu punu leda i uživanje može da počne, navodi Petar koji će nam svake nedelje pripremati po jedno iznenađenje, odnosno recept za nove, popularne koktele.
Inače, ako je verovati Wikipedii prve mešavine pića koje su zapisane pripadaju pićima „Amerikan drinks“. Za pojavu koktela najveći doprinos dali su Džeri Tomas koji je1863. god prvi izdao priručnik za mešana pića i Hari Džonson koji 1868. god izdaje svoju prvu knjigu pod nazivom „Miksologija“.koktel barmen priprema

Reč koktel (cocktail) doslovno znači petlov rep. Kako je piće dobilo ime, još nije potpuno objašnjeno, ali legenda kaže da su svojevremeno u Americi priređivane borbe petlova po uzoru na Špance. Vlasnik petla pobednika imao je pravo pobeđenom petlu iščupati rep, te je ostalim učesnicima plaćao pića a verojatno su to bila mešana pića raznih boja kao i petlov rep.

Prema starom američkom barmenskom almanahu, prvi koktel nastao je sasvim slučajno kao mešavina vrućeg destilata sa šećerom i limunom koji se dopunjavao raznim biterima potom rashlađivao velikim komadima leda.

koktel petar barmenDanas postoje na hiljadu recepata sa zvučnim nazivima, pa nije nikakvo čudo da među njima često ima i onih koji se jedni od drugih razlikuju samo po imenu.

Takođe pročitajte

Lebane dobija modernu Zelenu pijacu na šest hiljada kvadrata

Nova pijaca u Lebanu planirana je na parceli površine preko 6000 metara kvadratnih u naselju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.