subota , 28 marta 2020

“Naš slatki dom od slame”

Zoran Danilović , rođeni Beograđanin sa trenutnom adresom u Tamnjanici podno Suve planine demantuje sve one koji se pravdaju da je „zdrav život skup projekat“ i njegova namera da se skrasi u krajeve iz kojih svi beže ne može proći neprimećeno.

Posle decenija lutanja po belom svetu ne samo da je rešio je da se skući u domovini već to neće učiniti u „običnoj“ kući već u kući od slame i blata, baš kao što su živeli i naši preci. Veli da ima misiju da nas vrati prirodi i korenima ali ipak po meri savrmenog čoveka.

U tome ima veliku podršku supruge Miele Adler (43) koja veruje da su pronašli idealno mesto da podižu svoju decu i dočekaju starost.
Privremeno stanuju kod Marka Ilića u selu Tamnjanica ali se Zoran uveliko priprema da počne da zida dom za svoju porodicu.

Vratiću u modu kuće od slame kojih se pojedini stide a ne znaju da imaju bogatstvo. To je dom sa najboljom izolacijom, idealnih 20 stepeni tokom svih godišnjih doba a minimalnom troškovima za energiju. Slama od pšenice, raži, konoplja, blato, par vrednih ruku i velika volja i svako može sagraditi svoj dom. Jedino je konstrukcija drvena a kao pokrivač može crep ili lim.” – pojašnjava Zoran koji svoju tehnologiju želi da prenese svima koji se uključe u zidanju njegovog doma, da im to bude praktični deo obuke. Кaže da se na internetu mogu pronaći uputstva ali da je lakše kada se neko uveri da je to izvodljivo.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Oko 200 bala slame je potrebno za kuću od 70 kvadrata a koliko su dugovečne ne treba trošiti reči. Ako se redovno održava naslediće je i naši čukununuci.” – uvereni su Danilovići.
Za bosonogo detinjstvo trogodišnja Danica i dve godine stariji Lio trebaju zahvaliti roditeljima koji su im od trenutka rođenja, u njihovom domu u Кaliforniji pružili ne samo ljubav već i u pravom smislu reči priliku da žive zdravo i srećno. Tako su odgajali svu svoju decu od kojih najstarije ima 22 godine.

Nas četvoro popijemo dnevno po šest litara svežeg kozjeg mleka koje kupujemo od komšija Srđana i Cane a redovne smo mušterije na pijaci u Beloj Palanci.” – hvali nam se Zoran koji ni sam ne zna koliko profesija je promenio u životu ali se najdalje zadržao u akupunkturi. Završio je medicinu ali nikada nije mogao da joj se posveti na savremeni način već je jednostavno „tragao kako da pomogne ljudima da se oslobode bola“.

Decenije u inostranstvu nisu me udaljile od korena već se trudimo da živimo u skladu sa prirodom. Nismo askete i naša decu jedu picu kad je požele ali nas ne mrzi da im umesimo pravi domaći hleb. I kad me pitaju kako da žive zdravo moj odgovor ih uvek iznenadi. Svakom savetujem da ako nema drugog izbora da barem jednom nedeljno jede nešto „divlje“, nešto što su jeli naši preci, pa ako ne može da ode u šumu da barem skokne do pijace jer one daju najbolji odgovor kako da budemo zdravi. ” – kaže Zoran.

Trogodišnja Danica ponosno nam pokazuje svoju kolekciju baletanki i patika koje obožava ali ne na svojim stopalima. Ona i njen brat Lio najsrećniji su kad su bosi, po mogućstvu veći deo godine. “Naša bosonoga deca izazvaju isti šok od Tašmajdana do Pirota.” – vele Miela i Zoran.

Miela Adler imala je uspešnu manekensku i glumačku karijeru, glumila je u filmu o najpoznatijem agentu na svetu Džejms Bondu, ali je majčinstvo stavila ispred karijere.
Sviđalo mi se sve to ali mi nije ispunjavalo dušu.” – kaže ova prelepa brineta koja sada vreme provodi i igri sa decoma ali je vešta i da prede vunu i štrika. Naučila je i da plete pruće i ne krije da je upravo ona nagovorila Zorana da se prsele u Srbiju.
Duša ljudi koje sam za kratko vreme upoznala govori mi da nismo pogrešili.” – kaže ona.

Takođe pročitajte

Apel i obaveštenje za korisnike JKP Vodovod Vlasotince

JKP Vodovod Vlasotince oglasio se danas saopštenjem u kome upozorava sugrađane da ne bacaju vlažne …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.