utorak , 22 septembra 2020

Premijera predstave “Vaskrs na Moglenu” u niškom Narodnom pozorištu

U Narodnom pozorištu u Nišu, u subotu, drugog novembra, sa početkom u 20 časova, biće održana premijera predstave “Vaskrs na Moglenu”, u produkciji “Niški svici”, u režiji Dejana Cicmilovića, po tekstu Aleksandra Mihailovića. Uloge tumače Aleksandra Arizanović, Dejan Cicmilović i Aleksandar Mihailović.

Osnovna ideja za dramu „Vaskrs na Moglenu“, proizašla jeiz jedne ratne epizode, koja se odigrala 5. maja 1918. godine na Solunskom frontu, opisane u romanu Stevana Jakovljevića „Srpska trilogija“. Naime, toga dana, na Uskrs, iz svojih rovova, izašli su srpski i bugarski vojnici i čestitali jedni drugima praznik, te na taj način, uspeli da na trenutak zaustave jedan krvavi rat.

Priča počinje jula 1914. godine na brodu Beč – Konstanca, zatim se nastavlja preko Prokletija, Krfa i Kajmakčalana, do Uskrsa 1918. godine na Moglenskim planinama, gde je došlo do pomenute „vojničke neposlušnosti“ dveju armija.

Ova gotovo nestvarna priča iz novije istorija balkanskih sukoba je više priča o praštanju, ljudskosti i plemenitosti malog čoveka, koga godine mržnje i stradanja nisu onečovečile, nego pokušaj scenske rekonstrukcije jednog istorijskog događaja.

Cena karata je 300 RSD i mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Takođe pročitajte

Globalna online konferencija u organizaciji No Limit Hub iz Niša

Globalna online konferencija za rast i razvoj biznisa Kicka$$ SaaS biće organizovana u utorak 29. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.