četvrtak , 4 juna 2020

Najviši stepen zaštite za Vučjanku i Kukavicu

Turistička organizacija Leskovac(TOL) dobila je podršku lokalne samouprave da pokrene proceduru da se kanjon reke Vučjanke i planina Kukavica proglase zaštićenim područjem.

TOL je započeo izradu projekta kojim će konkurisati kod nadležnog ministarstva sa namerom da predeo koji obiluje raznovrsnim i bogatim biljnim i životinjskim svetom, prirodnim atrakcijama i velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika dobije najviši stepen zaštite i bude proglašen predelom izuzetnih odlika.

To će naravno da zavisi od rezultata terenskih istraživanja ekipa Zavoda za zaštitu prirode, a u TOL-u ističu da je monitoring terena već počeo. Ornitolozi su, kažu, još prošle godine obavili sva neophodna istraživanja. Inicijativi ide u prilog i to što je na Kukavici pronađena „srpska aloja“ – lekovita biljka kojoj je ova planina jedino stanište ne samo u Srbiji već i u celoj Evropi, a projektom bi se očuvao i unapredio fond autohtone potočne pastrmke. Sa svih strana ove planine, obrasle gustom šumom, čiji je najviši vrh na 1442 metra, spušta se veliki broj izvora, potoka i rečica, a reka Vučjanka je svoj tok usekla u stenje i kanjon dubok 300 metara.

Na izlazu iz kanjona, dugog dva kilometra, nalazi se hidroelektrana Vučje. Treća je u Srbiji i nije prestajala sa radom punih 116 godina, a još uvek koristi opremu koja je prilikom izgradnje nabavljena. Od ove elektrane do Leskovca podignut je i prvi dalekovod u Srbiji. U blizini je i nekoliko starih potočnih vodenica, a tu su i ostaci srednjovekovnog utvrđenja poslednjeg vladara Dubočice Nikole Skobaljića – prvog Srbina koga su Turci nabili na kolac. Zbog rastinja na vrhu stenovitog grebena veličinu i značaj Skobaljić grada, podignutog u XV veku, nije moguće u potpunosti sagledati, ali je namera da se i to menja.

Ne postoji gost kojem se Leskovčani nisu pohvalili Vučjem, Vučjankom i Kukavicom. To je biser na 20 kilometara od grada koji pruža velike mogućnosti za razvoj mnogih vidova turizma. Inicijativom da ovaj predeo na neki način zaštitimo želimo da predupredimo uništavanje prirode kojoj se svi dive i da u takvim uslovima razvijamo turističku ponudu i sadržaje koji bi privukli mnogo više posetilaca.” – objašnjava Nebojša Kocić, direktor TOL-a.

Pored uređenja Skobaljić grada planira se trasiranje i obeležavanje planinarskih i biciklističkih staza kao i uspostavljanje vodičkih službi. Infrastruktura varošice Vučje omogućava i razvoj seoskog, ali i unapređenje lovnog, ribolovnog, zimskog i planinarskog turizma, dok bi obnova vodenica potočara podigla značaj postojeće manifestacije „Dani vodenice“ i ona bi mogla da se nađe i u kalendaru republičkih turističkih događaja.

Slikar Bratislav Anđelković iz Vučja je svoje slike učinio delom prelepe vučjanske prirode. On je oslikao stene u blizini Skobaljić grada kao i izletište u kanjonu Vučjanke. Za njega je ovo otvoreni atelje, a priroda je večita inspiracija da baš ovde napravi svoju mini-galeriju fresaka.

 

Takođe pročitajte

(NE)moguća misija profesorke Mirjane iz Leskovca

Ako je verovati Albertu Ajnštajnu da je  “obrazovanje ono što ostane nakon što zaboravite sve …

Jedan komentar

  1. Imam snimke Skobaljić grada iz aviona. Nisu baš najkavliteniji ali se daju doterati Tada nije bilo rastinja na vrhu stenovitog grebena tako da se veličina i položaj Skobaljić grada, mogu sagledati. Grad je zahvaćen iz više uglova obzirom da smo kružili oko njega. Restauracija bi mu dobrodošla i sve što se uradi u tom pravcu pozdravljam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.