Lakobrija – majstor za specijalne filmske efekte

Mladi vajar iz Beograda Miroslav Lakobrija je u svoju umetničku biografiju već upisao i odrednicu „majstor za specijalne filmske efekte“. Njegove najnovije „radove“ možete pogledati u novom filmu, odnosno horor dramo „Otvorena“ Momira Miloševića.

miroslav-lakobrija-vajar„Ovo mi je bio prvi film koji sam radio čudovište visine dva metra. Bilo je izazovno što zbog velike količine materijala ali i zbog ograničenog budžeta. Radio sam sa dvojicom vajara, Nemanjom Đurićem i Kostom Kolarićem. Jedva čekam da izbacimo making of na videu  koji će prikazati čitav naš proces rada i na kojim mukama smo bili ali svejedno bilo je zabavno iskustvo raditi prvi put na nečemu takvom, kaže Lakobrija koji nam otkriva da je upravo radeći specijalne efekte za horor filmove ostvario svoj dečački san. Malo je poznato da je on „leskovački zet“ jer je u srećnom braku sa Nađom Savić Lakobrija.

Njegov rad i umeće nisu samo prepoznati u domaćoj kinematografiji, već je tražen i u inostranstvu. Bio je uključen u realizaciju turskog horora „Magi“, čija je tema egzorcizam, a u kome su igrali i holivudski glumci Stiven Boldvin i Majkl Medsen. Ovaj film je u turskim bioskopima imao blizu 100.000 gledalaca i krece u američku distribuciju za DVD prodaju.miroslav-horor

„Još od detinjstva sam veliki obožavalac horor i naučno-fantastičnih filmova što me je i navelo da osnujem ovo udruženje.  U srednjoj dizajnerskoj školi sa drugarima sam, iz zabave, pravio horor-treš filmove. Tako sam i uradio svoje prve specijalne efekte. U tom periodu nastao je i film „Pacijent“ (i njegovi nastavci), sa kojim smo osvojili nagradu na festivalu niskobudžetnih filmova u Subotici 1999. godine.

U stvaranju specijalnih efekata za Lakobriju je najinspirativniji italijanski horor „Demoni“.

„Voleo bih da sarađujem i sa studijom KNB, koga vodi čuveni Greg Nikotero, ali i sa legendarnim italijanskim majstorom Serđom Stivaletijem, otkriva Miroslav Lakobrija.

miroslav-lakobrija-specijalni-efektiBrojne specijalne efekte Lakobrija je osmislio i realizovao u filmovima „T. T. sindrom“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Život i smrt porno bande“, „Zona mrtvih“, „Srpski film“, „Neprijatelj“… Samostalni je umetnik i član udruženja ULUPUDS-a. Pripala mu je i nagrada za najbolje specijalne efekte za „Zonu mrtvih“ na festivalu Full Moon film festival u Nešvilu u Americi, 2011. godine.

Ovaj diplomac Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu,l na odseku za vajarstvo, jedan je i od osnivača Festivala srpskog filma fantastike i predsednik Udruženja „Mladi kadrovi“

Takođe pročitajte

Ladovica u znaku panka – Prvo veče Festivala otvorili gosti iz Severne Makedonije

Gosti iz Skoplja, grupa Posleden udar, otvorila je sinoć 17. Pivski festival u Ladovici. Osim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.