Peto godišnje doba

Da li možda postoji peto godišnje doba? Negde slučajno između dva trenutka vremena. Tamo negde gde možemo sve da postignemo bez prepreke, bez muke. Zavaravamo se, u životu ne postoji bioskop gde ćemo mi da režiramo svoj film po svojim pravilima.

Postavljamo sebi ciljeve. Pravimo plan puta koji trebamo preći da bi smo došli do konačnog rezultata naše borbe. U nažoj svesti planiramo tok događaja na svom putu. Ne mislimo da možda negde neće biti kako mi želimo i kako smo zamislili. Sa svom snagom sigurnosti u sebe počinjemo polako da se pripremamo za prvi korak ka cilju. Svake godine želimo nešto da postignemo u životu, bar nešto. Da dođemo do uspeha i ispunimo sebe pobedama.

Paralelno sa našim planiranjem odigrava se realan život koji nas ne pita šta želimo. Sat otkucava, nosi svaki minut dan, godinu. Svako godišnje doba ima svoj „plan“ u koji uklapa naše zivote. Ponekad ne možemo ništa da postignemo jer nam okolnosti ne dozvoljavaju. Neprekidna borba sa životom za život kakav želimo. Borimo se za naše ciljeve protiv vremena i planova koje ono već ima za nas. Dovoljno je da malo popustimo uzeće prolaznost svoj mah i izgubićemo tok sa sobom. Moramo biti budni nad svojim ciljevima 24časa dnevno da nas ne bi zgrabio vrtlog koji nosi dane i godine koje se ne vraćaju.

Nismo roboti prosto je nemoguće držati sebe na tom nivou  jačine. Popusticemo negde bar na sekund. Ako to bude deo godine kada vlada zima, biće ledena i hladna borba. Možda zaledi taj žar u nama koji nam je potreban za uspeh. Ako je to jesen, tada sve počinje da bledi i da spava, možda nas uspava na trenutak. Kada se probudimo već kasnimo.

Proleće, „buđenje“, eto prilike da sve ispadne po planu. Zakasnili smo minut na tom sastanku. Nema reprize.

Leto je doba savršene sunčeve svetlosti, da li smo toliko dobri da zaslužimo jedan zrak tog savršenstva? Verovatno ne. Gde da nađemo savršeno vreme za naše ciljeve? Da li možda postoji peto godišnje doba? Negde slučajno između dva trenutka vremena. Tamo negde gde možemo sve da postignemo bez prepreke, bez muke.

Zavaravamo se, u životu ne postoji bioskop gde ćemo mi da režiramo svoj film po svojim pravilima. Šta nam onda ostaje? Da se borimo svom snagom da sve prepreke pokušamo da prevaziđemo u najkraćem mogućem roku da ne izgubimo tok sa vremenom. Možda nekad preskočimo neki deo puta lakše i brže pa nađemo neki savršen dan, dan stvoren za ostvarenje naših želja i ciljeva. Dan u kome je sve moguće. Možda taj dan postoji negde u nekom mesecu, osmi dan u nedelji.

Jelena Mitrović

Takođe pročitajte

Vitiligo nije zarazan i može se lečiti

Vitiligo je stečeno oboljenje,  u najvećem broju slučajeva autoimunske prirode, može imati naslednu komponentu. Karakteriše …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.