četvrtak , 8 decembra 2022
Foto: Pexels

Korisni saveti prilikom prodaje stana

Prodaja stana, kuće ili bilo koje druge nekretnine je velik posao koji zahteva dosta vremena i strpljenja. Kako bi ste vaš stan prodali što pre i po najboljoj ceni, treba te zanti neke korisne savete.

Mnogi prodavci naprave razne greške što se lose odrazi na ceo proces prodaje stana. Da ne bi pravili greške i da bi vaš stan prodali što lakše, napravili smo mali spisak korisnih saveta prilikom prodaje stana.

Napravite plan

Pošto je prodaja stana veoma velik poduhvat i još veći posao, veoma je važno da prvo napravite plan. Ovaj plan bi trebao da bude detaljan i da ima jasno određene vremenske rokove.

Imati vremenska ograničenja je posebno bitno u slučaju da živite u stanu koji hoćete da prodate. Treba da odvojite dovoljno vremena da pronađete novi stan, i da se iselite. Naravno, potrebno vam je vreme da stan koji hoćete da prodate sredite za prodaju.

Postoje i ostali detalji na koje treba da mislite prilikom pravljena plana, a to je način na koji ćete prodati stan (sami ili preko agencije), određivanje cene, itd.

Sve u svemu, plan je nešto što će vam pomoći da ostanete na pravom putu i da se držite vremenskih rokova prilikom prodaje stana.

Odlučite kako ćete prodati stan

Sledeći savet, kao što možete da pretpostavite, ima veze sa načinom prodaje stana. Kao što smo spomenuli, ima te dva izbora – da sami prodajete stan ili da angažujete agenciju za nekretnine.

Ako se odlučite da sami prodajete stan, onda budite spremni da sami prikupljate svu dokumentaciju, oglasite nekretninu, nađete pouzdan sajt gde se objavljuje prodaja stanova, promovišete vaš stan i na kraju da tražite kupce. Takođe, budite spremni da unajmite advokata.

Angažovanjem agencije za nekretnine, vi u principu nemate ništa sa prodajom. Agencija koju angažujete obavlja sve za vas i to u rekordnom roku. Ovaj način prodaje stanova je znatno brži, nego da sve sami radite. Jedino što treba da znate je da se za agenciju plaća posrednička provizija.

Istina je da ćete uštedeti novac ako sami rešite da prodate stan, ali ćete potrošiti mnogo vremena organizujući sve i tražeći idealnog kupca.

Izaberite agenciju za nekretnine

Ako ipak odlučite da angažujete agenciju za nekretnine, potrebno je istražiti koja agencija odgovara vama. Raspitajte se i istražite koja agencija je pouzdana i zaslužuje da bude vaš izbor.

Kao što smo već rekli, agencija koju izaberete će vam pomoći u svemu što se tiče prodaje stana. Od prikupljanja dokumentacije do same prodaje stana. Međutim, budite spremni da odvojite dosta vremena za sastanke sa agentom i pokazivanje stana.

Takođe je dobro znati da agencije često sarađuju sa advokatima, pa u slučaju da vam treba neka pravna pomoć nećete morati da angažujete svog advokata, nego možete potražiti pomoć u okviru same agencije.

Odredite cenu

Sledeći bitan korak je određivanje cene stana. Dosta raznih faktora može da utiče na cenu stana. Na primer, lokacija stana, veličina stana (koliko kupatila, soba, terasa ima), da li treba da se ulaže u stan, kakav sistem grejanja ima, da li ima lift u zgradi, itd.

Sve ovo su faktori koji određuju vrednost stana. Ako niste sigurni kako da odredite cenu stana, konsultujte se sa agentom. Agent će vam predložiti da prilagodite cenu trenutnom stanju na tržištu i da ne odstupate mnogo od te cene.

Ako stan precenite, imaćete problema sa prodajom i stan će dugo stojati na prodaji, što ne želite da se desi kad prodajete stan. U svakom slučaju, najbolje je slušati savet iskusnog agenta.

Sredite stan

Prvi utisak pri prodaji stana je veoma bitan. Zbog toga ne bi bilo loše poraditi na stanu i srediti ga pred prodaju. Naravno, nema potrebe da ulažete previše novaca i vremena u razne prepravke koje će kupac već sam promeniti. Sitne popravke, krečenje da stan izgleda čisto, itd. su dosta.

Sređivanje stana će takođe dobro doći pre fotografisanja. Fotografije, snimci, 360 prikaz stana i mapa, mogu puno pomoći pri prodaji stana. Prilikom snimanja i fotografisanja bitno je da uklonite sve lične predmete.

Ne možete ni zamisliti koliko su prvi utisci bitni prilikom prodaje stana. Zato trudite se da stan bude sređen što je bolje moguće.

Zainteresovani kupci i pregovaranje

Veoma je bitno da se upoznate sa zainteresovanim kupcima i da im vi lično pokažete stan. Niko bolje nego vi ne zna taj stan, tako da sa potencijalnim kupcima možete razgovarati o svemu što ih zanima.

Vaš agent će vam pomoći prilikom pregovaranja. Međutim, vi, kao prodavac, morate znati nekoliko korisnih saveta za pregovaranje. Jedan od najbitnijih saveta je da budete strpljivi, fleksibilni i spremni da spustite cenu.

I vi kao i kupac želite istu stvar, s pram toga, transparentnost je najbolje rešenje.

Shvatite prodaju stana kao ozbiljan posao, zato što to i jeste. Odradite sve pravilno, po zakonu, informišite se na vreme o svemu i nećete imati nikakvih problema prilikom prodaje stana.

Takođe pročitajte

Mladi za bezbedne mlade u vanrednim situacijama

U prepunoj sali Oficirskog doma u organizaciji PROTECTA-e održan je skup “Mladi za bezbedne mlade …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.